Közélet

2014.11.14. 14:40

Tömeg követelte a korábbi polgármester beadványának elutasítását

Továbbra is feszült a helyzet Jászkiséren. Csütörtökön nem tudták megtartani a Helyi Választási Bizottság (HVB) ülését, miután a bizottság több tagja csütörtökön lemondott tisztségéről, város jegyzője pedig csütörtök reggeltől betegállományban van.

B. CS.

Szerda este információink szerint közel száz fős tömeg gyűlt össze a HVB ülésén. A csoport heves véleménynyilvánítással kommentálta a választási bizottság egyes döntéseit. Állítólag nem akartak hazamenni addig, amíg a bizottság nem utasítja el a korábbi polgármester beadványát a választási eredmények megsemmisítéséről.
A hírek kapcsán Jászkisér aljegyzőjét kérdeztük. Mudris Andrásné tájékoztatott arról, hogy a HVB szerda délután tartotta ülését. Az ülés kezdetekor az elnök ismertette a bizottság tagjai, illetve az akkor mintegy 50-60 fős érdeklődő közönség előtt a hétvégén tartott önkormányzati választással kapcsolatban beérkezett kifogásokat. Ezután a bizottság visszavonult döntéshozatalra, majd a határozatokat szintén az elnök ismertette az időközben közel duplájára nőtt tömeg előtt.

Az aljegyző elmondta, a kifogások nagy részét elutasította a HVB. A korábbi polgármester, Hajdú László, a választás eredményének megsemmisítését kérő beadványát azonban nem utasította el, hanem hatáskör hiányában a Területi Választási Bizottsághoz (TVB) továbbította.
A tömegben ezt követően alakult ki az a hangulat, hogy amíg a választási bizottság nem változtatja meg döntését és nem utasítják el a korábbi polgármester beadványát, addig nem mennek haza. Hosszas huzavona kezdődött, még a terület országgyűlési képviselője, Pócs János is megjelent, hogy nyugtassa a kedélyeket. Végül este negyed tíz körül oszlott fel a csoportosulás, ezt követően hazatérhettek a HVB tagjai és a hivatal munkatársai is. Mudris Andrásné megerősítette értesülésünket, miszerint az eset után több HVB tag is lemondott tisztségéről, így a csütörtöki bizottsági ülést már nem tudták megtartani. A választással kapcsolatban még több kifogást kellene elbírálnia a HVB-nek, de egyelőre ez a munka ezen okok miatt szünetel. Az aljegyző elmondta, a szabályok szerint a Helyi Választási Iroda rövidesen három tagot és két póttagot jelöl a választási bizottságba, akiket a területi választási bizottság megbíz a feladatok ellátásával. Csak ezt követően ülhet össze ismét Kiséren a HVB.
Időközben megtudtuk, a választási eredmény megsemmisítésével kapcsolatos beadványról a Területi Választási Bizottság pénteken délután határoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!