Közélet

2015.10.17. 12:09

Tanító- és orvosverő édesanyák felfüggesztett börtönbüntetéssel

Közfeladatot ellátó személyeket – egy tanítónőt, illetve egy orvost – pofoztak fel azok az erőszakos édesanyák, akiknek a napokban bíróság előtt kellett felelniük indulatos tetteikért.

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék e hét közepén hozott határozatában jogerősen helyben hagyta a Jászberényi Járásbíróság még 2015. április 17-én, gyorsított eljárásban, a cselekményt követő 24 órán belül meghozott ítéletét, egy tanárt megverő szülő büntetőügyében. A bíróság a vádlottat közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és testi sértés vétsége miatt halmazati büntetésül 2 év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette. A megállapított tényállás lényege szerint egy heves vérmérsékletű anyuka, idén április 16-án délután, felháborodottan rontott be Jászapáti egyik általános iskolájába, mivel azt sérelmezte, hogy 7 éves fiúgyermekét – annak elmondása szerint – az előző napon állítólag tettlegesen bántalmazta az egyik tanítónő. A mérges asszony először a tanintézmény igazgatónőjét kereste volna fel az ügy tisztázása érdekében, de mivel őt nem találta, ezért megkereste azt a pedagógust, akit a fia „megjelölt”, mint „gyermekbántalmazót”. Amint megtalálta a tanárt, őt hangos veszekedés közben számonkérte vélt tette miatt, majd úgy megütötte az arcán, hogy a sértett az ajtófélfának esett. A tanítónő ugyan 8 napon belül gyógyuló arczúzódást szenvedett, de feljelentést tett, így került az ügy a bíróság elé – tájékoztatta lapunkat a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya.



Szintén a Jászságban történt az eset és ugyancsak egy érthetetlenül feldühödött anya annak a büntetőpernek a vádlottja, mely ügyről Balázsné dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség sajtószóvivője számolt be lapunk érdeklődésére. Mint megtudtuk, a Jászberényi Járási Ügyészség bíróság elé állította azt a jászkiséri asszonyt, aki ez év szeptember 20-án megütötte a gyermekét vizsgáló orvost. A gyermeket kórházba kellett szállítani, amit a gyermek édesanyja megpróbált megakadályozni úgy, hogy előbb sértegette, majd egy ízben arcul ütötte a hivatását gyakorló orvost. A Jászberényi Járásbíróság az október 12-i tárgyaláson közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt bűnösnek találta az elkövetőt, és 10 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért fellebbezett – értesült lapunk az ügyről.

Alapesetben 5 év szabadságvesztés is járhat

A Büntető Törvénykönyv 311. §-a rendelkezik a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének büntetési tételével. Aszerint a 310. § (hivatalos személy elleni erőszak bűntette) szerint büntetendő, aki az ott meghatározott bűncselekményt közfeladatot ellátó személy ellen követi el. Aki hivatalos vagy külföldi hivatalos személyt a): jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz; b): jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít; vagy c): eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, e bűntett miatt alapesetben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetési tétel egyéb minősítés és halmazatok miatt tovább emelkedhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!