Közélet

2017.05.29. 17:30

Rejtélyes történetek kötődnek a Szapáry-kúria épületéhez

Semmi sem idézi már a régmúltat a hajdani konzervgyár területén, pedig a kúriából lett ipari üzem regényekbe illő kérdéseket vet fel ma is. Titkosnak vélt alagutak, világháborús lőállások és külföldön is hírneves grófok emlékezete szövi át az elfeledett gyáregység történetét.

Hartai Gergely



A Nagykőrösi Konzervgyár egykori abonyi üzemegységének gyártelepére nem csupán lakat került, de alaposan a feledés homályába is veszett az épület.

– A konzervgyárat a hatvanas évek elején alakították ki, ma is jól emlékszem az akkori eseményekre... – kezdte a történetet Bagi László, aki műszakvezetőként, majd telepvezetőként is irányíthatta az üzem munkáját. Nyomban adódott a kérdés, vajon mindig is termelésre „ítélt” volt Abonyban ez a terület?

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Bagi Lászlót sok emlék köti a konzervgyárhoz. Az egyik vállalati kirándulás fotóját mutatja. | Fotó: Hartai Gergely
[/caption]

– Nem egészen... – mosolyodott el a hajdani vezető, aki hozzátette, a hatvanas évek elején jött az ötlet, hogy a termelési igényeknek megfelelően a neves helyi kúriát alakítsa át a nagykőrösi „anyavállalat”. Azt is megtudtuk, Magyarország egyik legrégibb nemesi családjáé, a Szapáryaké volt az egykori udvarház, melyhez cselédlakások is csatlakoztak. Ezeket később elbontották.

 – A hatvanas évek elején senkit sem érdekelt, hogy üzem lett a grófi birtokból, érdekes módon még magát a grófot sem – közölte az egykori vezető, s kiemelte, a gróf akkoriban már külföldön élt és számos más birtokkal is rendelkezett.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Így néz ki ma az egykori Szapáry-birtok az utcafront felől | Fotó: Hartai Gergerly
[/caption]

– Azt mondta, örül, hogy értelmesen hasznosítjuk a birtokot, bár nagyon meghatódott, amikor végignézett a telepen – tette hozzá.
Ami nem csoda, hiszen idővel alapos változtatásokat hajtottak itt végre. Lebontották a régi tetőszerkezetet, gépesítettek, irodákat, étkezőt, fürdőt és öltözőket alakítottak ki a kúriából. A több száz főt foglalkoztató telep mindennapjaiba közben egy másik különös személy is betoppant.
– Szapáry gróf kertésze a telep mellett lakott. Idős férfi volt már akkoriban. Egy napon megjelent és azt mondta, alagút rejtőzik a nemesi épület alatt, mely egészen a házáig tart.

Huszonöt év alatt rengeteg földmunkát végeztünk, kutat ástunk, de a titokzatos alagutat sehol sem találtuk, egy pincét azonban igen, melyet használatba is vett a gyár – mondta el Bagi László a filmbeillő részleteket, melyeket tovább is taglalt:
– A birtokhoz tartozó kert sarkában is folytak munkák, ahol meglepetésünkre német géppuskaállást találtunk, a környékén pedig géppisztolyt és elszórt sisakokat is – folytatta különös élményeit a vezető.

Györe Tiborral, a helyi falumúzeum munkatársával kutakodva a Szapáry-család helyi vonatkozásai közt, megtudtuk, az egyik neves grófi sarj a múlt században komoly babérokra tört.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Györe Tibor mutatja a Szapáry-családról szóló dokumentumokat
[/caption]

Gróf Szapáry László, akiről úgy hírlik, a kilencvenes években az abonyi birtokra is ellátogatott, 1952-ben tagja volt az osztrák olimpiai csapatnak, ráadásul a világszerte ismert nemzetközi teniszversenyen, a Davis-kupán magyar színekben kelhetett birokra a kor legnagyobb versenyzőivel.

Ma vállalkozások működnek itt

A hajdani zöldségtisztító telepen mostanra vállalkozások létesültek, melyek között találunk diszkontot, irodákat, boltot és javítóműhelyt is. A különleges konzervgyár, tudjuk, óriási múlttal rendelkezik, ám a Hunyadi utcán elhaladva ma már semmi sem mutatja a régi nemesi formákat és a környéken is kevesen tudják már felidézni az akkori nyüzsgő gyári légkört, és ki tudja, ráismernének-e a ma élő grófi leszármazottak egykori uradalmukra a dél-pesti régió szívében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!