Közélet

2015.09.29. 17:48

Nincs elég pénz az orvosi ügyeletre

Továbbra sem rendeződik a tiszaburai és abádszalóki orvosi ügyelet sorsa. A szalóki önkormányzat a hatósági döntés ellenére sem vállalja fel a közösséget.

Szilvási Zsuzsa

Doctor examining boy patient

Fotó: Getty Images/Goodshoot RF

Abádszalók szeretne végre elszakadni Tiszaburától, s önállóan ellátni az orvosi ügyeletet. A döntés legfontosabb oka sok millió forintnyi tartozás. Csakhogy nem olyan egyszerű a válás. Bár Abászalók önkormányzata felmondta a szerződést, most hatóságilag köteleznék rá, hogy továbbra is biztosítsa az ellátást.
– Sajnos Tiszabura összességében csaknem harminc millió forintos tartozást halmozott fel az elmúlt időszakban – tudtuk meg Kovács Mihálytól, Abádszalók polgármesterétől. – Közel 12 millió forintos tartozása volt korábban, még az önkormányzat adósságrendezési eljárása előtt, mostanra pedig újabb 17 millióra rúg a kintlevőség. Ennek a helyzetnek a tarthatatlanságát mondta ki a képviselő­testületünk, hiszen ez a hozzáállás és a kötelezettségek meg nem térítése nem csupán az orvosi ügyeleti feladatellátást, hanem lassan már Abádszalók működőképességét is veszélyeztette.
Ezért döntött úgy egyhangúlag az abádszalóki képviselő­testület, hogy felmondja a feladat­ellátási megállapodást Tiszaburával. Szeptember 1­-től továbbra is abádszalóki telephellyel működik az orvosi ügyeleti ellátás, ám már csak Abádszalókon teljesítenek szolgálatot az orvosok, a település határait nem lépik át.



– A napokban azonban arról értesített bennünket a Karcagi Járási Hivatal népegészségügyi osztálya, hogy háziorvosi ügyeleti szolgáltatót rendelt ki, azaz kötelezi Abádszalók önkormányzatát, hogy Tiszabura lakosságának ügyeleti ellátását a határozat hatályon kívül helyezéséig tovább végezze – számolt be az újabb fejleményekről Kovács Mihály. – Erre azonban mi továbbra sem vagyunk hajlandóak, tekintettel arra, hogy jelen formájában és feltételrendszerével a háziorvosi ügyelet nem alkalmas Abádszalókon kívüli területi feladatok ellátására. Ezért aztán jeleztük, hogy a tisztifőorvosi határozatot a megfelelő feltételek hiányában nem áll módunkban teljesíteni. A város önkormányzata fellebbezést nyújtott be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához a tiszaburai ellátást illetően.


A jelenlegi patthelyzet ugyanakkor nem jelenti azt, hogy teljesen ellátás nélkül maradnának a Tiszaburán élők, hiszen lakik és praktizál orvos a településen. A gond főként az anyagiak miatt jelentkezik.
– Fizetnénk mi, de egyszerűen nincs miből – mondta el kérdésünkre válaszolva korábban Nagy Imre, Tiszabura polgármestere. – Folyamatosan keressük a megoldási lehetőségeket, egyeztetéseket folytatunk saját orvosainkkal. Még az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben önállóan oldjuk meg az orvosi ügyelet kérdését.

A kapott összeg nem fedezte a költségeket

Immár tíz esztendeje, 2005-­ben öt település összefogásával, Abádszalók gesztorságával, abádszalóki ügyeleti rendelővel összevont orvosi ügyelet működtetése kezdődött. Ennek a rendszernek Abádszalók, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszagyenda és Tiszaroff volt a tagja, az öt településen látta el a feladatát az Abádszalókról induló orvos. A feladat finanszírozása sohasem fedezte a tényleges működtetési költséget, így a társadalombiztosítási finanszírozás mellett minden településnek jelentős összegeket kellett az ügyelet működtetéséhez biztosítania. A magas finanszírozási költségek miatt 2012-­ben a rendszerből kilépett Tiszaroff és Tiszagyenda. Tiszaderzs korábbi kiválása miatt Abádszalók Tiszaburával közösen maradt az ügyeleti rendszerben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!