Közélet

2013.12.18. 07:37

Két halálos és kilenc csonkulásos áldozata van a baleseteknek

Megyénkben több, mint ötszáz munkabaleset történt az idei év első három negyedévében. Ezzel pedig a rangsor közepén végeztünk. A legkevesebb munkabalesetet egyébként Nógrád és Békés megyében jegyezték fel.

Szoljon.hu

Construction in Action

– A fiamat maradandó károsodás érte egyszer egy munkabaleset során – nyilatkozta korábban lapunknak megyénk egyik kistelepülésén élő J. B.-né. – Egy teherautónyi termény zúdult a testére, szerencsére sikerült megmenteni az életét. Sajnos azonban maradtak vissza sérülések és fogyatékosságok. Sokáig kórházban tartózkodott, műtéteken esett át, majd hetekig gyógytornász járt hozzá, de korábbi munkakörét már soha fogja tudni betölteni – számolt be az édesanya.

S az eset egyátalán nem egyedi, hiszen munkabaleset azért máskor is történt már térségünkben. Ezek alakulásáról készített tájékoztatót a február 1-je és október 31-e között feldolgozott jegyzőkönyvek alapján a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága.
A megyénkben történt 541 munkabaleset a megyék közötti rangsorban közepesnek számít. Legalacsonyabb számokkal Nógrád megye (226) és Békés megye „büszkélkedhet” (247), míg Budapesten, minden bizonnyal méretéből adódóan is, 1811 munkabaleset történt az idei év első három negyedévében. A feldolgozott jegyzőkönyvek szerint halálos baleset megyénkben két esetben fordult elő, míg csonkulással járó baleset kilenc alkalommal történt. Csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében nem történt a jelzett időszakban halálos kimenetelű munkabaleset. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fordult viszont elő a legtöbb esetben csonkulás, összesen tizenhat.

A KSH adatai szerint az elmúlt évben egy halálos baleset történt, míg idén kettő megyénkben. Ennél magasabb esetszámról öt-ötről számoltak be a jegyzőkönyvek alapján 2009-ben és 2011-ben. Csonkulásos baleset az idei év eddigi adataihoz (kilenc) képest jóval magasabb számban fordult elő 2012-ben, amikor 17 ilyen eset történt megyénkben. Négy évvel ezelőtt pedig ennél is többször, tizenkilencszer járt csonkulással a munka közben szerzett baleset. A súlyos munkabalesetek száma 2010-ben kiemelkedően magas volt az idei adatokhoz (négy) képest. 
De vajon mennyire figyelnek oda manapság a vállakozások az alkalmazottaik biztonságára?

– Úgy gondolom, minden vállalkozásnak érdeke, hogy elkerülje a munkahelyi baleseteket – hangsúlyozta dr. Lits László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke. – Manapság, amikor egyre inkább híján vagyunk az igazán jó szakembereknek, különösen fontos, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak a munkáltatók, s ilyen balesetek miatt lehetőleg senki se essen ki a munkából. Remélhetőleg az érdekvédelmi szervek egyeztetéseinek köszönhetően a hatóságok is inkább a megelőzést és nem a büntetéseket helyezik előtérbe az ellenőrzéskor – tette hozzá az elnök. 

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!