Közélet

2017.05.12. 07:00

Indulás előtt gyulladt ki egy hajnali buszjárat Püspökiben

Robbanástól féltek a környéken lakók, amikor kigyulladt egy Törökszentmiklósra tartó Volán-járat csütörtök hajnalban Tiszapüspökiben.

Molnár-Révész Erika

A lángok akkorák voltak, hogy megolvasztották a busz felett futó elektromos vezetékeket, és majdnem egy közelben álló másik jármű is kigyulladt. A sofőr próbált oltani, de a lángokat végül csak a tűzoltók tudták megfékezni. A busz teljesen kiégett, a kár jelentős.

 – Fél ötkor nyitottuk a boltot a kollégámmal, éppen kint álltunk, amikor a sofőr beindította a buszt – idézte fel a hajnalban történteket még mindig zaklatottan Puporka Andrásné, a helyi vegyesbolt dolgozója. – Ahogy beindította, a sötétben látszott, hogy azonnal szikrázik egyet a busz hátulja alul, majd szinte rögtön folyt le a lángoló folyadék. Integettünk, kiabáltunk hogy „Gabi szállj le! Kigyulladt a busz!”.

– Miután leszállt, elkezdte oltani, de mindannyiszor újra fellobbantak a lángok. Akkor újra kiabáltunk neki, hogy azonnal menjen onnan! Rettegtünk, hogy felrobban, és vele együtt a szomszédos buszok is. Azonnal hívtuk a tűz­oltókat, háromszor csörögtünk rájuk. Először még amikor égni kezdett a busz, másodjára amikor továbbterjedtek a lángok, végül amikor már a villanyvezetékek is olvadni kezdtek…

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Fotók: Mészáros János
[/caption]


A boltosnő úgy mesélte, a sofőr hálás volt nekik, hogy szóltak, mert észre sem vette hogy kigyulladt a busz.

– Miután a tűzoltók eloltották a hatalmas lángokat, Gabi bejött hozzánk, és fertőtlenítő folydékot kért. Miközben küzdött a lángokkal, valahogy megsérült a keze, vérzett – tette hozzá a boltosnő.

– Hajnal fél öt után arra keltem fel, hogy valami durran egy nagyot – mesélte a buszmegálló mellett álló ház lakója. A kisgyermekes Ildikó szerint legalább húszan szoktak itt buszra várni, innen, a település központjából indul az összes járat.

– Én is szemtanúja voltam az eseménynek, éppen Szolnokra indultam, amikor már lángolt a busz – mondta Bander József, Tiszapüspöki polgármestere. – A tűzoltók másfél–két órán keresztül dolgoztak a helyszínen, hatalmasak voltak a lángok, és a füst. Szerencsére sérülés nem történt, viszont az anyagi kár jelentős.

– A történtek után nagyon elgondolkodunk azon, hogy a buszmegállót a Volánnal egyeztetve áttelepíttetjük egy kevésbé forgalmas helyre – tette hozzá a polgármester. A tűz egy másik buszt is veszélyeztetett és az elektromos felsővezetékeket is megolvasztotta. Emiatt öt családnál ment el az áram, a szolgáltató emberei azonban rövid időn belül megoldották a problémát.

Naponta ellenőrzik a buszok állapotát

– A hajnal négy óra ötven perckor induló, Törökszentmiklósra tartó járat két évvel ezelőtt esett át külső renováláson, és a 2000-ben készült járművön – ahogyan azt a jogszabály előírja – 2010 környékén végeztek műszaki felújítást – tájékoztatta lapunkat Pásztor József, a Középkelet-magyarországi Közlekedési Zrt. területi igazgatója. – A járatok állapotát naponta ellenőrizzük, műszakilag hibás jármű nem állhat forgalomba. A tüzet valószínűleg elektomos hiba okozhatta, bár ennek kivizsgásása jelenleg még tart – tette hozzá az igazgató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!