Közélet

2016.01.21. 12:33

Csúszik az új osztály indítása a kórházban

Elhúzódik a jászberényi Szent Erzsébet Kórház sürgősségi osztályának indítása. A csúszásért nagymértékben okolható a hazai orvos- és nővérhiány. A berényi intézmény vezetője szerint az induláshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket márciusra biztosítani tudják.

Banka Csaba

Male Patient Visiting Doctor's Office

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Minden új készülék megérkezett, a hatósági ellenőrzések lezajlottak, illetve más, az induláshoz szükséges eszközök telepítése, beüzemelése folyamatban van, ugyanakkor vannak nehézségeink – mondta el érdeklődésünkre dr. Sinkó-Káli Róbert, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója, amikor az egészségügyi intézmény új sürgősségi osztályának indításáról kérdeztük.
December elején lapunk beszámolt róla, hogy hivatalosan is átadták a kórház új diagnosztikai épületszárnyát. Itt egymilliárd forintos beruházással lehetőséget teremtettek arra, hogy a létesítményben kapjon helyet a tüdőgondozó, illetve létrehozzanak egy új sürgősségi osztályt.

– Az új épületrészben már működik a CT-berendezés, új röntgengépek érkeztek, folyamatban van a korábbi kivitelezői munka miatt ideiglenesen elköltöztetett szakrendelések visszahelyezése, ezekben a napokban kap például új helyet itt az ultrahang is. Egyelőre azonban még nem valósulhatott meg a tüdőgondozó átköltöztetése a városközpontból az új szárnyba.
A korábbi röntgen helyére kerül majd a tüdőgondozó, de ezekben a napokban az egyik fő feladatot az archivált anyagok helyének kialakítása jelenti. A költözés napokon belül megvalósul, várhatóan már február elején itt kezdi meg munkáját a tüdőgondozó.
A főigazgató lapunknak elmondta, hogy a terveknek megfelelően szerették volna már a sürgősségi osztályt, illetve az új betegirányítási rendszert is február elején elindítani, de egyelőre erre még nincs lehetőség.

– A még hiányzó személyi és tárgyi feltételeket kell biztosítanunk az elkövetkező hetekben – mondta. – A kórház új, immár 12. osztályának vezetőjét kiválasztottuk, illetve szakorvosok, és szakdolgozók is csatlakoznak az új csapathoz a kórház állományából. Az osztályindításhoz szükséges orvosstátuszok, illetve nővérállások betöltése azonban nem egyszerű feladat. Hónapok óta meghirdettük már az álláshelyeket, megjegyzem, nemcsak erre az osztályra, hanem a belgyógyászatra, a baleseti sebészetre is. Az érdeklődés egyelőre visszafogott. Közben egy debreceni egészségügyi szolgáltató céggel is tárgyalunk. Szeretném, ha az osztály gerincét adó álláshelyekre főállású munkatársakat vehetnénk fel, az egészségügyi szolgáltató cég szakemberei pedig döntően az ügyeleti időben csatlakoznának a munkához. Azt gondolom, hogy a sürgősségi osztály, hat megfigyelőággyal, illetve két darab, egy-egy ágyas elkülönítővel márciusban megkezdheti a feladatellátást.
Tavasszal nemcsak az új osztály indulhat majd el, hanem akkorra feláll az új betegirányítási rendszer is, amelynek technikai háttérfeltételei rendelkezésre állnak, a beüzemelés van hátra az elkövetkező időszakban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!