Közélet

2014.04.27. 14:47

A család volt a fő téma az idei egészségnevelési versenyen

A szolnoki önkormányzat támogatásával immáron ki­len­cedik alkalommal rendezték meg a Korosztályos E­gész­ségnevelési Verseny iskolai fordulóját a város tizenkét általános iskolájában, még márciusban.

Szoljon.hu


A programot ezúttal is a Szolnoki Iskolavédőnők E­gye­sülete védőnőinek ösz­sze­hangolt munkája előzte meg és kísérte végig. Az iskolai fordulón idén száztizenkilenc csapat közel ezer diákja vett részt a megmérettetéseken – ez évben a vetélkedő mottója az első Csa­ládok Évének huszadik évfordulója tiszteletére: „2014 a család nemzetközi éve” volt.


A versenybe való nevezés előfeltétele egy pá­lyamű elkészítése volt, „Min­denünk a Család” mottóval. A legjobbnak ítélt rajzos és szöveges pályaműveket a zsűri különdíjban ré­sze­sítette. Az iskolai fordulókból összesen 39 csapat 156 diákja jutott tovább az áprilisi döntőbe.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A rajzos, szöveges pályaművek a család egységét emelték ki
[/caption]

A finálé helyszíne, a hagyományoknak megfelelően, idén is a Kodály Zoltán Általános Iskola volt. A tavalyi évben már sikeresnek bizonyult, ezért idén is meghívták a versenyre a nagyszülőket. Így nemcsak a gyermekek, hanem a nagyszülők is aktívan részt vettek a vetélkedőn – egy csapat 4 diákból és 1 nagyszülőből állt. A nagyszülők ezúttal termésképeket készítettek, melyek közül a legszebbeket szintén külön díjazta a zsűri.

Az idei évben új témaköre volt a Korosztályos Egész­ségnevelési Verseny­nek a „Biztonságos Szóra­kozás” elnevezésű elem, a helyi önkormányzat Bizton­ságos Szó­rakozóhely Prog­ram­ja nép­szerűsítésére. A biztonságos szórakozáshoz szükséges információk átadására a diákok egy rövid előadást hallgathattak meg azoktól a fiataloktól, akik több mint egy éve rendszeresen részt vesznek, a szülőkkel és szakhatóságokkal karöltve, a szer­vezett szórakozóhely-­lá­togatásokon.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A termésképeket idén a nagyszülők készítették a vetélkedőre
[/caption]

A rövid is­mer­tetőt tesztkitöltés kö­vette

Az egyes állomásokon rendőrökkel és mentőkkel is találkozhattak a versenyzők, hiszen a mentőszolgálat e­gyik esetkocsija ezen a na­pon a vetélkedő helyszínén tartózkodott. A rendőrség a „Diákcsíny, vagy bűncselekmény” téma köré építette a feladatokat, valamint a helyes kerékpáros közlekedésre hívta fel a figyelmet, míg a mentősök mentéstechnikai tudnivalókkal gazdagították a versenyzők tudásanyagát. Ahogy az előző é­vekben, úgy idén is volt ér­zékenyítő program a Vakok és Gyengénlátók Szö­vet­sé­gének jóvoltából. A gye­re­ke­ket az egyik állomáson az Auriga Sport Klub tagjai várták érdekes, kerékpár-felszereltséghez kötődő feladatokkal.



Eredmények:

5. évfolyam: 1. Egészségkommandó (Kas-sai úti Á. I.), 2. Straw­berry Girls (Szegő Gábor Á. I.), 3. Egészségkutatók (Szent-Györgyi Albert Á. I.).
6. évf.: 1. Pumák (Tisza­parti Római Katolikus Á. I.), 2. B6-vitamin (II. Rákóczi Ferenc Á. I.), 3. Rizibizik (Sze­gő Gábor Á. I.).
7. évf.: 1. Gyümölcsbombák (Kőrösi Csoma Sándor Á. I.), 2. Cseresznyék (Kassai úti Á. I.), 3. Aranyalmák (Kodály Zoltán Á. I.).
8. évf.: 1. KOFaktorok (Szegő Gábor Á. I.), 2. Szuper 4 (Széchenyi körúti Á. I.), 3. Vitaminbombák (Szolnoki Fiumei úti Á. I.). Különdíjak, nagyszülők (termésképek): Széchenyi körúti Á. I., Kassai úti Á. I., Szent-Györgyi Albert Á. I.
Pályaművek (szöveges rajzok), 5. évf.: C-vitaminok (Széchenyi körúti Á. I.),
6. évf.: Vitaminagy (Kassai úti Á. I.),
7. évf.: Gyümölcsbombák (Kőrösi Csoma Sándor Á. I.),
8. évf.: Vitaminbombák (Szolnoki Fiumei úti Á.I.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!