Bulvár

2015.09.24. 08:55

Orvosjelöltek

Címkék#X

Évek óta téma, hogy egészségügyi dolgozók – orvosoktól az ápolókig – a jobb élet, fizetés reményében távoznak az országból.

Fekete Sándor

Ez a hazai egészségügyi ellátás rovására megy, ugyanakkor meg lehet érteni, ha valaki így dönt, a jobb munkakörülményeket, az anyagi biztonságot választja. De mi a helyzet az orvosi utánpótlással? Országosan 140-nel kevesebben jelentkeztek rezidensnek, orvosjelöltnek, mint a meghirdetett keretszám. A Debreceni Egyetemhez tartozó térségben például 242 fiatal szakembert vártak, de csak 101 jelentkező akadt. A fővárosban és térségében pedig megemelték a keretet, mivel a 332 helyre 522-en jelentkeztek. Úgy tűnik, az orvosjelöltek Budapest felé igyekeznek. Aztán, akik még így sem kerülhettek a főváros közelébe, más régió felé kénytelenek kacsingatni, avagy csatlakoznak a külföldet választók népes táborához.



A kevésbé népszerű megyékbe pluszjuttatásokkal igyekeznek csábítani az orvosjelölteket: lakhatási, utazási támogatást kínálnak fel a kezdőként nettó 140 ezer forintot kereső kis dokiknak. Plusz 100 ezer forintos ösztöndíj jár annak a rezidensnek, aki vállalja, hogy az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig Magyarországon dolgozik, és nem fogad el hálapénzt. Az ösztöndíj összege a duplája, ha valaki sürgősségi vagy gyermekgyógyászati területen szakosodik. Megpróbálják elősegíteni, hogy az egészségügyi ellátás színvonala egyenletes legyen, senkinek ne kelljen aggódnia, ha nem egy budapesti kórházba kerül, hanem egy vidéki városban lévőbe. Az üres háziorvosi praxisokra meghirdetett kecsegtető pályázati támogatás ellenére szép számban akadnak betöltetlen állások a régiónkban is. Csak reménykedni lehet abban, hogy az orvosjelöltek csábítóbbnak tartják a vidéki lehetőségeket, megtalálják számításaikat – a betegek javára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!