Bulvár

2014.04.04. 10:18

Koboldok-Kalózok 1-1

A 2008-ban alakult, hattagú banda ír folk muzsika- punk zene kombójára ráharapott az új zenei ízekre éhező közönség. Az iTunes-on ők az egyik legtöbbször letöltött magyar zenekar, egy rangos európai kelta-rock portálon 2. és 3. helyezést értek el a 2010-es év zenekara és lemeze- szavazásán. Koncertjeiken tombol a tömeg, patakokban folyik le a torkokon sör, és a hátakon a víz.

SZOLJON

Szolnoki bulijuk előtt Paddy O''Reilly énekessel és Seamus Connelly dobossal beszélgettünk kalózokról, koboldokról, zenéről, tervekről.

- A zenéiteket hallgatva az volt a benyomásom, mintha egy kobold sereg ütközne meg egy csapat rumszagú kalózzal, és hol az egyik,  hol a másik kerekedik felül.


- Egyáltalán nem áll messze egymástól a két vilÀg. De koboldok pont nem szerepelnek túl sok dalunkban. Inkább a kalóz világ dominÀns. Mindkettő része a kelta és ír kultúrkörnek, de nem szűkíteném le ennyire a zenÈnket, mert nagyon sok más témával is foglalkozunk. Van történelmi, politikai, mint a Freedom, de sok dalunk szól örömlÀnyokról vagy a társadalom lecsúszottabb, piás alakjairól. Az ír zene duhajkodós, dalolós, vidÀm muzsika, amivel könnyen tudunk azonosulni és megpróbáljuk a történeteinket ebbe a világba beleszőni. Szeretünk szórakozni, és szórakoztatni. A célunk, hogy mind mi, mind a közönség felszabadultan jól érezze magát a koncertjeinken.

- A zenétek érdekes ötvözete az ír folk és a punk muzsikának, és a kettő jól működik együtt. Honnan jött a párosítás ötlete?

– A rock and roll és punk zene, amin felnőttünk abszolút közös nevező volt, és ezt ötvözni akartuk valamivel, ami új, friss, és különleges. Ez volt az ír folk, ami tele van erővel, igazi tánczene, és a rock and rollal együtt nagyon ütős páros. Legurult sok üveg whisky, míg átmulatott-átdolgozott éjszakák után kialakult a Paddy and the Rats- arculat. Megjelenik a zenénkben indie folk, country- elemek is, nem ragadunk le csak az ír népzenénél. Megtaláltunk egy sajátos stílust, amibe sok minden belefér.

- Egyik dalotok címe Old Wives Tale, ami többek között babonát jelent. Babonás a zenekar? Vannak rituáléitok fellépések előtt?

- A rituáléknak összetartó, csapatépítő ereje van. Van egy csatakiáltásunk, mielőtt felmegyünk a színpadra, ezzel hangolódunk rá a fellépésre, feltuningoljuk egymást, és magunkat is. És még egy fontos rítus: mindig sörözünk fellépés előtt.

- Hogy érzitek, miben rejlik a zenekar népszerűsége?

- Nem akarunk megfelelni elvárásoknak. Szeretünk megőrülni a színpadon és így van ezzel a közönségünk is. A koncertjeinkre nagyon sokféle ember jön. Nagy találkozásoknak vagyunk szemtanúi, a hasonló emberek megtalálják egymást. Van, aki az első sorban tombol, és üvölt, és olyan is, aki visszafogottabb, de itt mindenki önmaga lehet, felszabadulhat, leveti a skatulyát, és pont ez az, ami miatt a közönségünk eljön megnézni minket. A lényeg, hogy önmagunkat adjuk, szeretjük, amit csinálunk, ezt érzi a közönség, és szerintem ettől hiteles a dolog.

- A közönség színházat is kap a zene mellé. A szerepjáték, fantázianevek milyen  célt szolgálnak?

- Mi a dalainkon keresztül fejezzük ki magunkat. Az alkotás nekünk önterápia is. Szerencsések vagyunk, hogy megvan az eszközünk az önkifejezésre, mert van, aki nem tudja kimutatni az érzéseit, levetkőzni a gátlásait. Ezért vagyunk mi- a zenénkkel szavakba öntjük, megfogalmazzuk mások érzéseit, vágyait is. Ezért is jók a karakterek- Seamus-ként, Paddy-ként kitomboljuk magunkat és megélhetjük azokat a vÀgyainkat, álmainkat, amiket a hétköznapokban nem. A fantázia az alkotó tevékenység lételeme. És jó néha a bennünk élő gyermeki Én-t szabadjára engedni.

- Öt év hosszú idő minden kapcsolatban. Hogy éltétek meg ezt az időszakot?

- Több időt töltünk együtt, mint a családunkkal, és nem mindig egyszerű együtt lenni. Az öt év hol pillanatoknak, hol évszázadoknak tűnik. Sok mindent végigcsináltunk együtt. Vannak persze nézeteltérések, viták, sokszor egyszerre van mindenkinek rossz napja. De mindig megbeszéljük a dolgokat, nem maradnak tüskék. Ez egy nagyon összetartó banda. És lényeges az is, hogy mi örömből zenélünk. Csak a megélhetés kedvéért egyikünk sem lenne itt.  Élmény együtt dolgozni, mindenki kiveszi a részét az alkotási folyamatból. Mi együtt vagyunk azok, akik vagyunk.

- Mik a további terveitek, céljaitok?

- Az egyik tervünk, hogy évszakonként három új dallal jelenkezünk-legközelebb júniusban. A végén majd egy lemezen kiadjuk az összes dalt. Öt évesek voltunk decemberben, szerettünk volna egy összegzést, hisz annyi minden történt velünk ennyi idő alatt. Öt koncert videóanyagából készítettünk egy dokumentumfilmet, ennek április első hetében kijön az első része, mely szabadon elérhető lesz egy videómegosztó portálon. Sokat játszunk Európában fesztiválokon és klubokban is több száz embernek. Azt szeretnénk elérni, hogy ez a szám akár több ezerre is megnőjjön. Szeretnénk eljutni az USA-ba, ahol ez a műfaj nagyon népszerű. Minél több helyen és helyzetben szeretnénk kipróbálni magunkat.

Nagy Éva

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!