Bulvár

2009.03.25. 07:58

Egész Tiszabő hallgat a gyermekrablásról

Nem nyilatkozom! Ez a leggyakoribb mondat Tiszabőn, amit újságíró hallhat, ha a Mága családból március hatodikán eltűnt csecsemőről, és az esetet övező hírekről érdeklődik az utcán. Nem szívesen beszélnek az emberek, s mint kiderült, nem véletlenül!

L. Murányi László

Nem nyilatkozom! — mondja a polgármester, de így szól vissza az utcán elmenő fiatalember is; ezt mondják az ismerősök, ezt a kocsma népe és az utca embere. Ezzel kezdi az eltűnt csecsemő anyja és nagymamája is – de ők azért „lazítanak” néhány mondatnyit a kezdeti elutasításon. A faluban élő régi ismerősöm fogalmazza meg a hallgatás okait: ti elmentek innen, de mi itt maradunk, és nekünk jobb nem beszélni.

A történet „felszíni” részét valószínűleg már minden újságolvasó kívülről fújhatja:  Molnár Józsefné tiszabői lakos március 6-án tett rendőrségi bejelentést, hogy az akkor öthetes csecsemője eltűnt a lakásukból, elvitte onnan valaki az ő rövid távollétét kihasználva. Lapunk többször is hírt adott az eset fejleményeiről: az ifjú anya friss, zavart fájdalmáról, és a rendőrség tájékoztatójáról néhány nappal később, a várható nyomozati cselekményekről és nyomravezetői díj kitűzéséről. Egy idő óta viszont csend van az ügyben. Tiszabőn pedig mély hallgatás.

A Mága-porta csendes, néptelen, nem úgy, mint a tragédia napján. Akkor sokan nyüzsögtek ott, családtagok, ismerősök, most viszont csak a fiatal anya és a nagymama van otthon. Hosszas kopogtatásra jönnek csak elő, bizalmatlanul méregetik az idegent, és az ajtóban állva, rövid tőmondatokban válaszolgatnak a kérdésekre.

— Nem tudunk még semmit a nyomozás eredményéről… A rendőrök nekünk se mondják…
— Megvolt a poligráfos hazugságvizsgálat?
— Meg.
— Milyen eredménnyel? Úgy tudjuk, meg kell ismételni.
— Milyen eredménnyel...? Hát nem vagyunk mi bűnösök… Nem követtünk el semmit…

A faluban, mint mindig a hasonló helyzetekben, sok mindent beszélnek az emberek. K., a régi ismerős azt mondja: tudni vélik a helyiek, hogy bűntényre vagy idegenekre utaló nyomokat se a házban, se pedig az udvaron nem talált a rendőrség. A lehetséges bűntény-variációk között még tartja magát a községben a gyermekrablási elmélet, de egyre hátrébb szorul a sorban. A rendőrség még az eset után azonnal kifüggesztett helyben egy felhívást, egy piros vagy bordó személyautó ügyében, amiből ruhaneműket és műszaki eszközöket árusítottak. Eddig eredménytelenül.

A megkérdezett tiszabőiek közül egyre többen látják a lehetséges megoldást a gyermek (egyik) lehetséges apja családjának körében. Arról lapunk is beszámolt korábban, hogy két lehetséges jelölt volt és van erre a szerepre. A faluban ma már csak az egyiket emlegetik: a becenevén B. család sarját, akinek éppen a gyermek eltűnésének idején lett volna esedékes DNS-vizsgálata — az apaság kizárására vagy megerősítésére.
A faluban a gyermekeltűnési eset mellett számos más, bűnügyekkel kapcsolatos történet is kering. Szinte mindegyik ugyanarról szól: hogy néhány család a kezében tud tartani egy falut; hogy sorra nyílnak a „feketén”, engedély nélkül működő boltok; hogy miért kényszerül a településről egyre több nő – lány és asszony – a 4-es út mellett „álldogálni”, bizonyos tartozások ledolgozására. Konkrét nevek és konkrét összegek repkednek, miközben mindenki hozzá teszi: de nem nyilatkozom! Informátoraink egybehangzóan állítják: helyben nagyhatalmú, sok mindenre képes famíliákról van szó. „Kamatos”, kölcsönadásból — és persze más hasonló üzletekből — vagyont és hatalmat szerzett klánokról, amelyekkel nem jó ujjat húznia senkinek. Ismerősünk az autóból mutat egy rendezett külsejű házat, ami előtt elegáns autó parkol.

— Itt lakik az egyikük. Ő például cigarettával foglalkozik nagy tételben, feketén.
Szerettünk volna ezekről az ügyekről Farkas Barnabás polgármesterrel is beszélni, de nem sikerült.
— Letiltott a rendőrség, nem lehet nyilatkoznom! — mondta telefonban, amikor a polgármesteri hivatalból felhívtuk. És hajthatatlan maradt. Pedig jó lett volna megkérdezni tőle, hogy mint a falu első embere, mit szól az esethez, és a falujában uralkodó állapotokhoz.

K., a régi ismerős azt mondja: ebben a faluban majd csak akkor változik valami, ha ehhez külső segítséget kapnak. Ha majd a rendőrség és az adóhivatal komolyan megvizsgálja, hogy ezek a családok miből élnek, hogyan szerezték a vagyonukat, és ha a hatóság majd el is jár ellenük. Addig minden marad a régiben! 
 

Rendőrségi titkok

A rendőrség nyomozati érdekekre való hivatkozással nem nyilatkozik az ügyben. Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: amit akartak és tudtak, azt nyilvánosságra hozták a március elejei sajtótájékoztatójukon. Most nem beszélhet arról, hogy milyen újabb eredményeket hozott a nyomozás, nem mondhatja el, hogy kin, vagy kiken végeztek poligráfos hazugságvizsgálatot, és kin kell azt megismételni. Így nem oszthatja meg velünk az anya, Molnár Józsefné poligráfos vizsgálatának eredményét sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!