Lemezkritika

2010.01.29. 11:02

Rod Stewart: Soulbook

Rod Stewart megmutatja, miként is kell soult énekelni manapság, és egyben tiszteleg (h)ősei előtt.

Baranyi György

Mindenkinek megvannak a kedvenc előadói, azok, akik gyerek- és fiatalkorában oly nagy hatást gyakoroltak rá. Akiket egész nap hallgatott a rádióban, lemezen, magnón, és oda-vissza ismeri a számaikat. És akiktől később, ha zenész-énekesi pályára lépett esetleg, még ihletet is merített. Nem volt ezzel másként a skótok „adománya”, Rod Stewart sem. A világhírű énekes ugyanis fiatalkorában a fülére tapasztott tranzisztoros rádión folyton a Radio Luxembourg és a Radio Caroline adásait hallgatta, hogy olyan soul előadókra „vadásszon”, mint Otis Redding, Sam Cooke, Jackie Wilson, James Brown, The Temptations, The Four Tops és még sokan mások. Ők voltak a hősei, az istenei. Nem véletlen hát, hogy most egy albumnyi anyaggal tiszteleg előttük, toplistás dalaik előadásával.

Rod Stewart ezen munkája persze nem előzmények nélkül való, hiszen korábban sorra jelentette meg a The Great American Songbook címe lemezeit, legutóbb pedig értékálló rockdalokat dolgozott fel „Still The Same, Great Rock Classics Of Our Time” címmel. A nagyszerű, Grammy-díjas énekes, aki bekerült a rock and roll halhatatlanjai (Rock And Roll Hall Of Fame) közé most tehát a hatvanas és hetvenes évek nagy soul előadóinak munkásságából válogatva állította össze új albumát. A dalok érdekessége, hogy mindegyikük szerepelt annak idején a toplistákon, méghozzá az első öt helyezett számok között. És Rod Stewart értő kézzel nyúlt hozzá az eredeti számokhoz, hogy azokat újra felénekelve további dicsőséget szerezzen magának és az eredeti előadóknak is. Nagyon hangulatos, izgalmas, húzós, dallamos számok ezek, a soul zene minden finomságával, bújával–érzékiségével–örömével együtt. Olyan klasszikus számokat hallhatunk a sajátos hangú énekestől, mint például a Rainy Night In Georgia, If You Don’t Know Me By Now, You’re Really Got A Hold On Me, Just My Imagination vagy a Wonderful World (ez utóbbi nem tévesztendő össze Louis Armstrong dalával!).

Természetesen vendégek is szerepelnek a CD-n. Rögtön itt van Stevie Wonder, aki saját maga korábbi dalában, a My Cherie Amourban segíti szájharmonikával Stewartot. A You Make Me Feel Brand New című számban Rod duettet énekel Mary J. Blige-dzsal, ahogy ez a dal duettként hangzott el annak idején is Jerry Butler és Betty Everett előadásában. A duettek azonban nem érnek véget: a Let It Be Me című számot a neves, Oscar- és Grammy-díj nyertes Jennifer Hudsonnal adja elő Stewart. A legendás előadó, Smokey Robinson pedig a Track Of My Tears című felvételben szerepel Rod mellett.

Az anyag éppen olyan elegáns, mint amilyen Rod Stewart a lemez borítóján. A tizenhárom soul sláger vadonatúj felvételével ismét tanúságát adta annak az énekes, hogy micsoda tehetség rejlik benne, és egyben szép gesztus az elődöknek.

(Rod Stewart: Soulbook. Kiadó: Sony Music)

[caption id="" align="alignright" width="334"] Elegáns borító az elegáns zenéhez
[/caption]Számlista:
1. It’s The Same Old Song
2. My Cherie Amour (featuring Stevie Wonder)
3. You Make Me Feel Brand New (duet with Mary J. Blige)
4. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher
5. Tracks Of My Tears (featuring Smokey Robinson)
6. Let It Be Me (duet with Jennifer Hudson)
7. Rainy Night In Georgia
8. What Becomes Of The Broken Hearted
9. Love Train
10. You’re Really Got A Hold On Me
11. Wonderful World
12. If You Don’t Know Me By Now
13. Just My Imagination

Kapcsolódó cikk:

Rod Stewart: Still The Same… Great Rock Classics Of Our Time

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!