Lemezkritika

2008.08.01. 12:48

Kowalsky meg a Vega: Szemenszedett igazság

Remek példa arra, hogy a műfajok keverékéből miként lehet profi módon megalkotni egy kiváló, közönségbarát albumot.

Baranyi György

Kowalskyékra eddig is jelemző volt, hogy a lemezeiknek egyedi hangvételét többféle stílus keverékével tudták előállítani. A Kowalsky meg a Vega csapatának azonban talán most sikerült a legjobban összeegyeztetni, szervesen egymásba illeszteni szinte homlokegyenest eltérő (vagy legalábbis mi azt hinnénk, hogy azok) zenei stílusokat, amelyből egy nagyon élvezetes, érdekes és hangulatos album született, a Szemenszedett igazság.

Az új CD dalaiban ugyanis megtalálhatunk rockot, délies hatású amerikai zenét, fantáziadús groove-okra épülő dallamszerkezetet, és most talán a legeredetibb módon magyar népzenei hatásokat is (ennek legjobb példája az abszolút slágeres Jövünk, mint a hunok) a hip-hopos, latinos és rapes alapok mellett. Mindezek eredményei a fülbemászó dallamú, igényes dalok, amelyeknek a hol ironikus, hol nagyon is komoly szövegeire is érdemes odafigyelni, amely így teremt zenei és szellemi egységet.

Kowáék a hagyományos zenei eszközök és hangszerek mellett éltek azzal a lehetőséggel is természetesen, hogy a dalokba belecsempésztek olyan hangszereket is (kitűnő vendégzenészek megszólaltatásában), mint például a hegedű, a klarinét, a trombita, a pozan és a furulya. Emellett vendégként szerepel két dalban is (Otthon, édes otthon, Magasban és mélyben) Pásztor Anna az Anna & The Barbies együttesből, mint női rapper és énekes, míg a Nincs jobb című számban pedig a Billy-Zone két énekese, Pepe és Bull is részt vesz. A szájharmonika szintén meghatározó hangszerré lépett elő, sok dalban kap fontos szerepet.

Kowáék nem félnek a csibészes stílust felvállalva az érzelmeket  sem megjeleníteni a dalokban, az egyéni és globális problémákat, töprengéseket (Szemenszedett igazság, Új templom épül), ami még inkább dicséretes. Kowalskyék ezen új albumán tehát a sokféle stílus és műfaj keverékéből alkottak meg profi módon egy igazán figyelemre méltó anyagot, amelynek a lemezbemutató koncertje október 10-én, Debrecenben, a Lovardában, majd utána október 24-én Budapesten, a Petőfi Csarnokban lesz. (Kowalsky mag a Vega: Szemenszedett igazság. Kiadó: CLS Music) 

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Kowalsky meg a Vega - Szemenszedett igazság
[/caption]Számlista:
1. Szemeszedett igazság
2. Jövünk, mint  ahunok
3. Szentimentális bérgyilkos
4. Több, mint elég
5. Otthon, édes otthon
6. Megáll az ész!
7. Ne hagyd magad! 1.
8. Magasban és mélyben
9. Új templom épül
10. Minden rendben
11. Ne hagyd magad! 2.
12. Örök törvény
13. Nincs jobb, mint a legjobb!
14. Hagyd magad!

Baranyi György Kowalsky meg a Vega - Szemenszedett igazság -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!