Kosárlabda

2 órája

Magabiztosan nyerte az Alba elleni rangadót az Olajbányász – galériával

Egy félidőig szorosan alakult az NB I. hatodik fordulójának rangadója, a Szolnoki Olajbányász–Alba Fehérvár. Oliver Vidin együttese a harmadik negyedben azonban állva hagyta ellenfelét és végül kilenc ponttal megnyerte a mérkőzést.

Kovács Levente

Az NB I. hatodik fordulójának rangadóját Szolnokon játszották, ahol az Olajbányász szombaton az Alba Fehérvárt fogadta. Alejandro Zubillaga együttese a vártnál gyengébben kezdte az idényt, négy mérkőzést követően ugyanis csak két győzelemmel álltak a székesfehérváriak, hiszen kikaptak az Atomerőműtől (92–85) és az NKA Pécstől is (79–70). Mindkét vereséget ráadásul idegenben szenvedték el, emiatt pedig különösen motiváltak Vojvoda Dávidék, akik a Marcus Lewist sérülés miatt nélkülöző Tisza-partiak ellen szerették volna javítani statisztikájukat.

Szolnoki Olajbányász, Lukács Norbert, Alba Fehérvár, kosárlabda, NB I.
Lukács Norbert (labdával) megállíthatatlan volt, 26 ponttal vette ki a részét a Szolnoki Olajbányász Alba elleni sikeréből
Fotó: Nagy Balázs

Remek hangulatban kezdődött a találkozó, az Olajbányász pedig már az első pár percben megjavította triplamutatóit a szerdai, PAOK elleni meccshez képest, hiszen Fardaws Aimaq után Lukács Norbert és Pallai Tamás is beszórt egy hármast, 13–9. A szurkolótábor pokoli légkört teremtett, amelyhez láthatóan nehezen alkalmazkodott az első percekben az Alba, a szolnoki játékosokat pedig feltüzelte a drukkerek támogatása. Alejandro Zubillaga időkérése jót tett a vendégeknek, akik elkapták a fonalat és Andrew Smith utolsó másodperces zsákolásával a Fehérvár vezetett az első negyed végén, 25–27.

Knrjajszki Borisz gyors öt pontjával átvette a vezetést az Olaj a második játékrész elején, és ezzel lépéselőnybe került. Agilis játékának köszönhetően pedig tartotta is előnyét, sőt Lukács újabb triplájával már kétszámjegyűvé vált a különbség, 51–39. Vojvoda Dávid egymaga dobott kilenc pontot, melyre hazai részről csak Sztrahinja Jovanovics válaszolt két büntetővel, így megfogyatkozott ugyan a szolnokiak előnye a nagyszünetre, de öt ponttal így is ők vezettek, 53–48.

Ott folytatta az Olajbányász, ahol a félidő előtt abbahagyta, Andrew Smith-t pedig ez látszólag feldühítette, a Fehérvár légiósa ugyanis kis híján a közönség soraiba rúgta a labdát, amelyet Jovanovics egy büntetővel Lukács Norbert pedig egy triplával büntetett meg, 64–54. Oliver Vidin edző együttese lendületbe jött és nem lehetett megállítani, egy 16–2-es rohammal már több mint húsz pont volt az előny, 80–58. A különbség nem változott a negyed végéig, ezzel pedig gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, 84–62.

Az utolsó felvonásban alább hagyott a szolnokiak lendülete, az Alba pedig egy 12–0-s rohammal feljött tizenegy pontra két és fél perccel a vége előtt, 90–79. Bojan Szubotics közelije azonban némileg megnyugtatta a csapatot, amelynek győzelme nem forgott így sem komoly veszélyben. A Szolnoki Olajbányász végül 96–87-re megnyerte a találkozót. Oliver Vidin együttese így hat meccset követően továbbra is hibátlan az NB I.-ben, az Alba pedig harmadik idegenbeli mérkőzését is elveszítette.

Lukács Norbert 26 pontjával egyértelműen a meccs legjobbja volt, nem véletlen tehát a mérkőzés végén a szurkolótábor az ő nevét skandálva ünnepelt.

– Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz Marcus nélkül, viszont úgy gondolom, hogy harmincöt percig jól tudtuk a koncentrációt tartani – értékelt a lefújás után Rudner Gábor. – A tranzíciós játékukat nem tudtuk úgy megállítani, ahogy akartuk, de örülök, hogy sikerült itthon ilyen közönség előtt megnyerni a mérkőzést és szeretném megköszönni szurkolóinknak a biztatást. 

NHSZ-Szolnoki Olajbányász–Alba Fehérvár 96–87 (25–27, 28–21, 31–14, 12–25)

Szolnoki Városi Sportcsarnok, 2000 néző. Vezette: Cziffra Csaba Zsolt, Makrai Márton, Nyilas István (Bogárdi János)

Szolnok: JOVANOVICS 13/3, Pallai 9/3, LUKÁCS N. 26/12, SZUBOTICS 18/3, AIMAQ 15/3. Csere: Rudner 6/6, Arabo, Krnjajszki 7/3, Peringer 2, Horváth Á. Edző: Oliver Vidin

Fehérvár: NICHOLS 16/6, VOJVODA 16, Horne 13/9, Filipovity 11/9, Smith 8. Csere: Kass 3/3, Fazekas M. 3, Krivacsevics 5, Thomas 12/6. Edző: Alejandro Zubillaga.

Kipontozódott: Kass (40.)

Az eredmény alakulása.

2. perc: 5–5, 4. perc: 13–9, 6. perc: 16–14, 8. perc: 21–23, 12. perc: 33–31, 14. perc: 40–35, 16. perc: 46–39, 18. perc: 51–42, 22. perc: 64–44, 24. perc: 71–56, 26. perc: 75–58, 28. perc: 80–60, 32. perc: 88–67, 34. perc: 90–69, 36. perc: 90–72, 38. perc: 92–79.

Így látták a szakemberek:

Oliver Vidin, az Olajbányász vezetőedzője: – Lukács Norbi volt az egyik legjobb játékos a mérkőzésen, 26 pontot és 5 asszisztot szerzett, viszont több lepattanóra van szükségünk tőle, mert csak hármat szedett ezen a meccsen közel 35 perc alatt. Főleg úgy, hogy Marcus Lewis nem játszott, de ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményével, hogy előlépett a csapat élére, ahogy Rudner Gabi is, aki csereként remekül szállt be, rengeteg energiát hozott a pályára Pallai Tamáshoz hasonlóan. Sztrahinja Jovanovics nagyon jól védekezett Vojvoda Dávidon, aki ugyan 16 pontot dobott, de sokat kellett ezért küzdenie. Elégedettek lehetünk a meccsen nyújtott teljesítménnyel, kivéve az utolsó öt percben, amelyet elveszítettük 18–6-ra, mert hátradőltünk és vártuk a meccs végét. Egy ilyen csapat ellen, mint az Alba nem szabad így befejezni a meccset, ezúttal így is nyerni tudtunk, de jó lecke volt számunkra. Marcust nem tudjuk egyelőre, hogy mikor tér vissza, lehet egy hét, de egy hónap is, mire felépül. Ez attól függ, hogy az izma hogyan tud gyógyulni, ez minden embernél más. Akár most is játszhatott volna, de nagy fájdalmai voltak és nem akartuk erőltetni, mivel még csak a szezon elején járunk és nem szeretném nagyobb problémája legyen. Ha enyhülnek a fájdalmai, akkor viszont számítok majd rá.

Alejandro Zubillaga, a Fehérvár vezetőedzője: – Gratulálok a Szolnoknak, negyven percig tudott koncentráltan játszani, és mint csapat nyerte meg a mérkőzést. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy elkísértek és buzdítottak minket, ami fontos a csapatnak. Az első félidőben sok pontot kaptunk, az egy az egy elleni védekezésen kellett javítanunk, emellett pedig a hármasokat is jól dobta az Olajbányász. A harmadik negyedben elvesztettük a figyelmünket és nem tudtuk tartani a lépést a Szolnokkal, ez pedig vereséghez vezetett. Itt ragadom meg az alkalmat, amiért elnézést kérjek, hogy a játékosom elrúgta a labdát, ami nem volt sportszerű a részéről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában