Spartan

2020.11.15. 07:30

Apja nyomdokain haladva Paál Zonga már Amerikába készül

Az újabb lezárások előtt még éppen meg tudták rendezni a hazai spartanosok koronavírus miatt tavaszról elhalasztott nagy eseményét, a Honor Race-t.

Szoljon.hu/V.B.E.

Monzeger Izabella (balról), Paál Gyula, Paál Zonga

Forrás: Beküldött fotó

Európában első alkalommal Magyarországon rendeztek a hadsereggel együttműködésben versenyt. Amerikában, ahonnan a Spartan-franchise származik, már nagy hagyománya van az ilyen versenyeknek, amire egyedi medált is terveztek.

– Mivel minden versenyen egy akadálykatalógusból választják ki az akadályokat, külön amerikai engedély kellett hozzá, de a Honvédség segítségével berendezett „military zone” akadályrész egyedi hangulatot adott a versenynek. Páncélozott gyalogsági harcjárművek alatt kellett átmászni és Kalasnyikov súlymakettel a kézben teljesítettük ezt az akadálycsoportot – kezdte a beszélgetést Paál Gyula a szolnoki Fehér Farkasok edzője.

– Szolnokot nagyjából húszan képviseltük, köztük a mi edzőtermünk hét fővel. Két gyermek, Zonga lányom és az unokatestvére is a Fehér Farkasok tagja volt. A spartanosok, ha viszik a gyerekeiket, akkor általában versenyeznek is. Így meg vannak a korcsoportos versenyek, a 4-5 évesekkel még a szülők együtt futhatnak. Felnőtteknek, ha akadályt hibáznak harminc burpee a büntetés, a gyerekeknek ez általában nincs.

– De idén észrevettem egy olyan kiírást, ami ezt is tartalmazta, csak épp tizenötre csökkentve. Zonga tíz éves volt nyáron, tavasszal még nem is indulhatott volna, mert ez a „competitive”-nek nevezett kihívás 10-13 éveseknek szólt. Kemény kihívás volt 13 évesekkel versenyezni, hiszen ilyen életkorban rengeteget számít egy-egy év is. De az is benne volt, hogy a legjobbak kvalifikációt szereznek az amerikai világbajnokságra – ismertette az edző, aki maga is versenyezett.

Monzeger Izabella (balról) és Paál Zonga
Fotó: Beküldött fotó

– Szerettem volna, hogy egy kicsit nehezebb akadályok legyenek a versenyen. Apa jól felkészített, nagyon sokat edzettünk olyan helyszínen is, mint a Szolnok ispán körúti street workout park. Olyan akadályokat is meg tudok csinálni, amiket felnőttek közül se mindenki, mint a negatív létra, kötél, majomlétra. Jól is futok, de az akadályokban sokkal jobb vagyok, a nehezebb akadályokkal előrébb végezhettem volna, mint a negyedik hely – mondta egy szuszra Paál Zonga.

– Miért szeretem ezt csinálni? Mert nagyon jól éreztem magamat a versenyen, a többiekkel futhatok, versenyzünk, harcolunk, ez nagy izgalom. A felkészülés, a kemény edzés, szeretnék dobogón lenni, jövőre első leszek. Apa is versenyző, sok tapasztalata van. Arra edzünk együtt, hogy lélegezzek, hogy gondolkodjak, hogy kell visszaállítani a szívemet. Nagyon szeretek apával edzeni – nevette el magát Zonga.

Fotó: Beküldött fotó

– Idén a trifecta teljesítésével kvalifikáltam magam a görögországi, spártai világbajnokságra, de elmaradt a járványhelyzet miatt, a görögök jelezték, hogy jövőre tudom érvényesíteni a kvalifikációmat. Most ugyanez a helyzet Zongával, a kvalifikációt majd versenyre lehet váltani, ha a világ visszatér a normál kerékvágásba. Azt mondtam neki, ha sikerül a verseny, valahogy megoldjuk. Lassan az egyik városból a másikba átjárni is nehéz, nem a fél világ átszelése repülőgéppel. Reméljük az amerikai elnökválasztás indulatai is lecsengenek és BLM ide vagy oda, el lehet utazni egy fehér, szőke kislánnyal. Addig is egyre erősebbek leszünk – bizakodott Paál Gyula.

Fotó: Beküldött fotó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában