Kajak-kenu

2020.04.21. 08:15

A világbajnok szolnoki Bodonyi Dóra terveit felülírta a járvány

Tavaly negyedik és ötödik világbajnoki aranyérmét nyerő, és ezzel örökös bajnoki címet szerző szolnoki kajakoshölgy, Bodonyi Dóra 2019-ben bekerült a sportág örökös bajnokai közé. Szolnokon pedig megkapta a Kővári Tamás-díjat. Az idei terveit azonban, akárcsak több százmillió emberét, felülírta a világjárvány, napi két edzésen hajtja magát, de nem tudja, mire, melyik versenyre készüljön.

Varga Csaba

Budapest, 2019. oktber 15. A magyar kajak-kenu sport rks bajnokai kz bekerlt Bodonyi Dra vilg- s Eurpa-bajnok kajakoz a fvrosi Duna-parton a Magyar Kajak-Kenu Szvetsg (MKKSZ) budapesti szkhzban megtartott nnepsg eltt 2019. oktber 15-n. MTI/Kovcs Tams

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

Bodonyi Dóra elmúlt két szezonja szenzációsan sikerült, hiszen az 1000 és 5000 méteren elért egyéni világbajnoki címe mellett tagja volt annak az 500 méteren győztes négyesnek is, amelyik ötkarikás kvótát szerzett hazánknak. Az utóbbi versenyszám szerepel az olimpia műsorán, nem mellesleg a magyarok a címvédők. Bodonyi Dóra szerette volna kiharcolni az olimpiai részvételt, de erre még várnia kell, hiszen egy évvel elhalasztották az ötkarikás játékokat.

– Nem ért meglepésként a halasztás, ami várható is volt a világjárvány közepette – mondta Dóri.

– Egyértelmű, hogy első az emberi egészség, ennél nincs fontosabb. Sportolóként azonban nem könnyű megélni a halasztást, hiszen társaim és én is évek óta az idei évadra, a júliusban kezdődő nyári olimpiára készültünk. Nincs mit tenni, most ezt a helyzetet kell megoldani, próbáljuk a legjobbat kihozni belőle.

– Mi az, amire készülhet az idén?

– Hát ez jó kérdés. A júniusi, romániai Európa-bajnokság biztosan elmarad. Az ugyancsak júniusra tervezett nem olimpiai számok világbajnokságát pedig szeptemberre halasztották, ennek Szeged lesz majd a házigazdája. Ugyancsak szeptemberre tervezik az országos bajnokságot is.

– A bizonytalan helyzet ellenére biztosak vagyunk benne, hogy ön továbbra is rendesen hajt az edzéseken.

– Mint mondtam, az idén két versenyünk lehet mindössze. Szó sincs leállásról, miután márciusban hazaérkeztünk a dél-afrikai edzőtáborból, azóta is folyamatosan dolgozunk edzőmmel, Hadvina Gergellyel. Napi két tréning szerepel a programunkban. Nincs „karantén-edzőtábor”, amint letudtuk a munkát a Holt-Tisza vizén, gyorsan kocsiba pattanunk, és irány hazafelé. Futni bárhol lehet, otthon pedig sok-sok erősítőeszközzel vár a konditerem. Mivel a vártnál kevesebb verseny vár rám, és azokat sem biztos, hogy megtartják, olykor úgy érzem, hogy a vakvilágba edzünk Gergővel. Azt azonban mindig szem előtt tartjuk, hogy jövőre biztosan megrendezik az olimpiát a japán fővárosban.

Bodonyi Dóra neve tavaly felkerült a sportág örökös bajnokai falára – a díjátadón Schmidt Gábor, a szövetség elnöke mellett
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A napi két tréning után mivel tölti a szabadidejét?

– Különösen hét közben jobban elfárad az ember, de szeretek olvasni, egy-egy jó könyvet mindig a kezembe veszek. Mellette a kirakós játékokat is kedvelem, az interneten pedig filmeket nézek a hosszú estéken. A tanulásra is gondoltam, lehet az éppen valamelyik nyelv vagy valami érdekesebb OKJ-s tanfolyam. Remélem, nem tart sokáig a világjárvány, és ha vége ennek az egésznek, akkor már lesznek versenyek is, és megmutathatjuk, hogy mit tudunk.

Névjegy

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Név: Bodonyi Dóra

Születési dátum, hely: 1993. 11. 07., Szarvas

Sportága: kajak

Klubjai: Szarvasi KK (anyaegyesület), Szolnoki KKK

Edzői: Nyerges Attila (nevelőedző), Hadvina Gergely

Legjobb eredményei: 5x világbajnok, 3x Európa-bajnok

Kammerer Zoltán lehet újra a zászlóvivőnk

A szolnoki Holt-Tisza-parti vízi bázison évek óta állandó törzsvendég a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. A 42. esztendejében járó kiváló kajakos, ha részt vehet a 2021-re halasztott olimpián, akkor Kulcsár Krisztián MOB-elnök ígéretére alapozva viheti majd a magyar zászlót a tokiói játékok megnyitóünnepségén. Az nso.hu információi szerint ezzel 1972 óta az első magyar sportolóvá válna, aki kétszer is ebben a megtiszteltetésben részesülne. A magyar sportolók közül Kulcsár Gergely háromszor (1964, 1968, 1972), míg Bácsalmási Péter (1932, 1936) és Németh Imre (1948, 1952) kétszer-kétszer kapta meg a lehetőséget, hogy zászlóvivő legyen a nyári olimpiai játékokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában