Cigány folklór

2024.08.10. 16:43

Fantasztikus fotókat hoztunk a Színek Világa jászberényi premierjéről

Az autentikus cigány zene, tánc és ének varázslatos világába repítette a közönséget a XXXII. Csángó Fesztivál második gálaestje pénteken este. A Jászság Népi Együttes és a Khamoro Táncszínház közös produkcióját, a Színek Világa című előadását először mutatták be Jászberényben.

Illés Anita

Zsúfolásig megtelt a Székely Mihály Szabadtéri Színpad nézőtere pénteken est, annyian voltak kíváncsiak a Jászság Népi Együttes és a Khamoro Táncszínház Színek Világa című autentikus cigány folklór zenére, táncra, énekre épülő táncos koncertjének jászberényi premierjére. 

Színek Világa
A Jászság Népi Együttes és a Khamoro Táncszínház táncos koncertje, a Színek Világa elvarázsolta a jászberényi közönséget
Fotó: Pesti József

A Színek Világa a cigány táncok, dalok és a közösségi létezés ősi világába repítette a nagyérdeműt

Az etnikai határokon átívelő produkció színes zenei és mozgásvilággal egymásba ölelkezve, változatos ritmusokban és hangszínekben jelenítette meg egy szegletét a cigány kultúrának. A közönség egy csodálatos lélekfeltöltő utazáson vehetett részt, mely elkalauzolt a kismagyarországi nagyecsedi csárdás és pergető, a gergelyiugornyai botló, a jászsági, az erdélyi, marosmenti, mérai, szászcsávási cigány táncok és dalok, valamint a közösségi létezés autentikus, ősi világába. Ezen a lélekemelő esten a spanyol, a flamenco, a török és oroszos cigány tánc varázsának titkai is feltárultak. 

A műsorban közreműködött Balogh Melinda, a Szászcsávási Zenekar és a Zagyva Banda. A Színek Világát Szűcs Gábor Csokonai-díjas alkotó, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje rendezte és koreografálta. Alkotótársai Balogh-Vitányi Mária, Balogh Károly, Fundák Kristóf, Nagy Valter és Vajai Franciska. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!