Gyász

2024.07.20. 17:00

Elhunyt Dobos Ildikó, a Szolnoki Szigligeti Színház egykori színésze

A Jászai Mari-díjas Dobos Ildikó 82 esztendős volt, a szolnoki társulatnak a kilencvenes évek elején volt tagja.

Mészáros Géza

Július 18-án, 82 éves korában elhunyt Dobos Ildikó Jászai Mari-díjas színművész. Halálhírét a Veszprémi Petőfi Színház tudatta a Facebook-oldalán.

Elhunyt Dobos Ildikó
Dobos Ildikó a kilencvenes években volt a Szolnoki Szigligeti Színház tagja
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Dobos Ildikó 1942-ben született Szatmárnémetiben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolának 1960 és 1964 között volt a hallgatója volt. Pályáját a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte (1964-1970), 1970 és 1991 között a Veszprémi Petőfi Színház, 1991 és 1992 között ismét a Miskolci Nemzeti Színház, 1992 és 1993 között pedig a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt.

1992-ben súlyos agyi műtéten esett át, amelynek következtében újra kellett tanulnia járni, írni, beszélni. Három hónap múlva azonban már újra játszott.

Felépülését követően, 1993 és 1995 között a Szolnoki Szigligeti Színház társulatát erősítette. Emlékezetes alakításai voltak a Tisza-parti teátrumban Nagy Ignác: Tisztújítás, vagy éppen William Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabokban.

Elhunyt Dobos Ildikó
Az Iglódi István rendezte Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabban a Szolnoki Szigligeti Színház előadásában. Balról Dobos Ildikó (Capuletné), középen Törőcsik Mari (Júlia dajkája) és jobbról Rudolf Teréz (Júlia) látható
Fotó: FOTÓ: ÚN Archív

Később vendégszerepelt a Vígszínházban, Győrben és Tatabányán és a debreceni Csokonai Színházban, majd 2016-ban ismét a veszprémi Petőfi Színházban lépett közönség elé. 2021-ben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának örökös tagja lett.

Színházi szerepei mellett több filmben is feltűnt, illetve tv-sorozatban is, például a Família Kft.-ben és az Öregberényben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!