Galériával

2023.10.11. 21:47

Színes előadásokon keresztül mutatták be a nyenyec népcsoport hagyományait Szolnokon

Oroszország finnugor és szamojéd hagyományait mutatta be szerdán este a nyenyecföldről érkezett népcsoport a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben.

Köllő Judit

Színes előadásokon keresztül mutatták be a nyenyec népcsoport hagyományait

Fotó: Nagy Balázs

Kolozsvári András sommelier, a Balalajka Bisztró tulajdonosa meghívására Szolnokra látogattak a messzi földről érkezett szalehárdi folkloristák, hogy egy zenés-táncos előadás keretében bemutassák a nyenyec nép dalait, táncait, gasztronómiáját és hagyományos népviseletüket, kézműves tárgyaikat.

A jamali nyenyecföldi nép Szalehárd városából érkezett a vármegyezékhelyre. 

Szalehárd a Föld egyetlen olyan városa, amely az északi sarkkörön fekszik. 

Az északi Jamali Nyenyecföld népei színes kulturális kavalkádot alkotnak: szölkupok, komik, hantik, tatárok és a népes nyenyecek, akik a magyarok nyelvrokonainak vallják magukat. Legfőbb foglalkozásuk a rénszarvastenyésztés.

A színes program keretében megtekinthető „Az északi mesék lapjai” című fotókiállítás is. Az ingyenesen látogatható, érdekfeszítő előadást az Állami Polenov Népművészeti Intézet, az Oroszországi Föderáció Finnugor Kulturális Központja a budapesti Orosz Kulturális Központ és a szolnoki Balalajka Bisztró támogatja. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!