Jászberény

2023.05.05. 18:30

A Jászság képzőművészetének különleges alakjára emlékeztek

Benke László több mint hatvan templom számára készített oltárképeket.

Illés Anita

Ifj. Benke László művésztanár édesapja életéről mesélt a Szikra Galériában

Fotó: Pesti József

A hónap műtárgya rendezvénysorozat keretében május első szerdáján Benke László Önarckép című alkotását mutatták be a jászberényi Szikra Galériában. A jászberényi táblakép- és templomfestő, restaurátor születésének 120. és halálának 40. évfordulójára emlékeztek. 

Táblaképein főleg a Jászság tájait, tanyavilágát örökítette meg. 1933-ban kapott elsőként templom-restaurálási megbízást, melyet később több is követett elsősorban az egri érsekség területén. Több mint hatvan templom számára készített oltárképeket, oldalfalakra és mennyezetekre freskókat, a kiegészítő falfelületekre pedig különböző díszítményeket. Életéről, munkásságáról a művész fia ifj. Benke László művésztanár beszélt. A korabeli sajtóból szemezgetve Metykó Béla helytörténeti kutató osztott meg érdekességeket Benke László pályafutásáról. A rendezvényen közreműködtek a Palotásy János Zeneiskola növendékei és oktatói.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!