Elismerések

2022.08.27. 19:08

A Tiszazug több településén is díszpolgári címeket adtak át

A nemzeti ünnep alkalmából számos elismerést átadtak a térség településein. A munkájukat lelkiismeretesen és elhivatottan végző szakembereket emelték ki.

P. Pusztai Nóra

Cserkeszőlőn idén négyen részesültek a legrangosabb elismerésben. Sorban balról: Torkos György, Molnárné Kis Erika, Gulyásné Almási Mária és Kondorné Zorkóczy Antónia

Fotó: Mészáros János

Augusztus huszadika alkalmából a Pesti Vigadóban állami szakmai díjakat és kitüntetéseket adtak át, az elismert szakemberek sorában helyet kapott Asztalos Árpádné, a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője, aki Bessenyei György-díjat vehetett át. A kitüntetés azoknak a közművelődési szakembereknek adományozható, akik huzamosabb ideig kiemelkedő tevékenységet folytatnak, új módszerek kidolgozásával, azok alkalmazásával és terjesztésével szolgálják a korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését. 

Harminchárom esztendő a kultúra szolgálatában 

A nyugdíjba vonuló Asztalos Árpádné munkáját a város szintén elismerte, méghozzá díszpolgári címet vehetett át. 

– Jó érzés, hogy a pályám lezárásaként szakmai díjat kaptam, utána pedig a helyi közösség, a kis városom legnagyobb elismerését vehettem át – nyilatkozta Asztalos Árpádné, aki harminchárom éven át dolgozott a közművelődésben. 

– Nagyon hálás vagyok, hogy az élet egyik legszebb részével, a kultúrával foglalkozhattam. Szép szakmai feladatokat, kihívásokat valósíthattam meg, ami ritkán adódik meg egy kisváros életében. Akár felújítani a művelődési központot, létrehozni egy közérdekű gyűjteményt, kézművesházat. Elődeim nyomán folytatni a szakmai rendezvényeket – sorolta a feladatokat. 

Dr. Papp Antal polgármestertől vehette át a díjat Asztalos Árpádné, a martfűi művelődési ház leköszönő igazgatója
Forrás: Martfű Média

– Egy mosoly, egy köszönöm, mind-mind visszajelzés a munkáról. Ez tényleg nem ment volna, ha a város vezetése nem így áll a kultúrához. De a munkahelyi csapatra is szükség volt, hogy szakmaiságukkal, emberszeretetükkel mellém álltak, együtt értük el a kitűzött célokat, mindenre megoldást találva – emlékezett vissza. 

Asztalos Árpádné azt is kiemelte, hogy a kiegyensúlyozott családi légkör sokat segített hivatásában. 

– A férjem, a gyerekeim, de még a szüleim is velem együtt ötleteltek. Lelkesedtek, ha sikerült valami újat létrehozni, elviselték a hiányomat is – mesélte. 
A művelődési központ nyugdíjba vonult igazgatója a díszpolgári címmel járó pénzjutalmat rászoruló családoknak ajánlotta fel, hogy a képzésüket, művelődési lehetőségüket ezzel támogassa. 

Tovább öregbítették a község jó hírnevét 

Cserkeszőlőn augusztus 19-én adták át a díszpolgári címeket. A képviselő-testület Kondorné Zorkóczy Antóniának, az „Őszi Napfény” Nyugdíjas Egyesület jelenlegi elnökének ítélte az elismerést. 

– Antónia nyugdíjba vonulása után költözött Cserkeszőlőre, a nagyszülei Rákóczi utcai házába, melyet saját maga újított fel. Rögtön beiratkozott a nyugdíjasklubba, amikor az egyesületté alakult, akkor választották elnökké. Nyitott, kedves személyiségével és önzetlen munkájával 2016 óta biztosítja a szervezet zavartalan működését. Tevékenysége alatt az egyesület taglétszáma ismét növekedni kezdett – hangzott el a méltatás során. 

Molnárné Kis Erika, a helyi általános iskola igazgatója közel négy évtizede dolgozik Cserkeszőlőn. 

– Elhivatottsága a mai napig töretlen. Harmincnyolc éves pedagógiai, vezetői munkája során rengeteget tett a településért, a cserkei diákokért. Öregbítette a község és az iskola jó hírnevét – szóltak róla elismerően az ünnepségen. 

Ugyancsak díszpolgári címet adományoztak Gulyásné Almási Mária nyugalmazott óvodapedagógusnak. 

– Harminckét év után, 2008-ban vonult nyugdíjba. Munkája során a körülményekhez, munkatársakhoz való alkalmazkodása, az emberi kapcsolataiban az őszinteség, bizalom, megbízhatóság, egymás segítése, szociális érzékenysége, a szakmai munkája és az intézménye iránti hűsége, az új értékek befogadása mindig is lényeges szempontok voltak számára – fogalmaztak a kitüntetettről. 

A sorban Torkos György következett, aki tizenkét évig volt a cserkeszőlői képviselő-testület tagja, 2004–2012 között a Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdő vezetője. Ez idő alatt jelentős változásokat ért el a fürdő és a község népszerűsítésében, regnálása alatt engedélyezték a gyógyfürdő névhasználatot is. Családjában édesapját követve kapta meg a díszpolgári címet – mondták róla az ünnepségen. 

Ünnepi testületi ülést tartottak

A hagyományokhoz híven a Szent István-napi ünnepi képviselő-testületi ülésen elismerésben részesültek a Kunszentmártonban példaértékűen tevékenykedő polgárok. A városban idén Nagy Viktóriát és Romhányi Ágnest emelték ki. A Testnevelési és Sport díjat ebben az évben Koszó Bélának ítélték oda. A Gazdasági díjat pedig Sirkó Bélának és Sirkó Béláné Radics Anna Máriának adományozták. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!