galériával

2021.11.12. 13:30

Soha nem látott kortörténeti dokumentumokat mutattak be a Jász Múzeumban

A történelem kereke fordult egyet címmel új időszaki kiállítás nyílt csütörtökön délután a Jász Múzeumban, mely a településfejlesztést és az átalakuló életmódot mutatja be a huszadik század második felében.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A különleges időutazás a Jász Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának együttműködésével jött létre egy országos rendezvénysorozat részeként. Hortiné Dr. Bathó Edit múzeumigazgató köszöntője után Csönge Attila levéltárigazgató nyitotta meg a tárlatot és ajánlotta a közönség figyelmébe.

Elmondta, hogy 1984 tavaszán a Hazafias Népfront nagyszabású országfényképezési akciót indított útjára, hogy megörökítse a rendszerváltás előtti Magyarország településeinek képét. Felhívásukhoz több község és város aktivistái csatlakoztak, hogy fényképsorozatokon dokumentálják a vidéki utcákat, házakat, üzleteket.

Retró tárgyak gazdagítják a Jász Múzeum időszaki kiállítását.
Fotó: Pesti József

Az elkészült megyei fotókat eddig sehol nem mutatták be, a Jász Múzeumban rendezett kiállítás enged először bepillantást a felbecsülhetetlen kortörténeti dokumentumokba.

A képanyagot más korabeli levéltári forrásokkal, az Állami Építőipari Vállalat fotóival egészítették ki. Jászberényi önkéntesek különböző retró lakberendezési tárgyakat, háztartási eszközöket ajánlottak fel a nosztalgikus kiállításhoz. A tematikus válogatás célja, hogy felvillansta a késő Kádár-kor vidéki miliőit, a településfejlesztés jellegzetes vonásait, valamint a megyében élők hétköznapjait, életmódját. Az időszaki tárlat 2022. február 25-ig tekinthető meg a múzeumban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!