Tapasztalatcsere

3 órája

Régi fényképek, videók digitalizálásáról is szó volt a Jász Baráti Társaságok találkozóján

Minden évben más-más jászsági településen rendezik meg a Jász Baráti Társaságok fórumát, mely lehetőséget teremt többek között a közösségek erősítésére, a helyi értékek, programok megismerésre és a civileket érintő problémák feltérképezésére. A találkozónak idén Jászapáti adott helyet.

Illés Anita

Október 5-én, szombaton immár tizennyolcadik alkalommal tartották meg a Jász Baráti Társaságok találkozóját, ezúttal a Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében.  

találkozó
A jászapáti könyvtárban rendezték meg október 5-én a Jász Baráti Társaságok éves találkozóját 
Fotó: Illés Anita

Értékőrző munkájukról is beszámoltak a találkozó résztvevői 

A házigazdák nevében Illés Anita, a Jászapátiak Baráti Egyesülete alelnöke és Illés Gergő polgármester köszöntötte a megjelent szervezetek vezetőit, képviselőit a városi könyvtárban. 

– A rendezvény remek lehetőség a jó gyakorlatok bemutatására, a kapcsolatok erősítésére, a problémák feltárására és a kiútkeresésre. A civil szervezetek példaként járnak elöl, formálják a helyi társadalmat, elkötelezettek egy-egy jó cél, ügy iránt – fogalmazott a polgármester, hangsúlyozva, hogy a közösséghez való tartozás az egyik legalapvetőbb szükségletünk.

A fórumot levezető Magyar Alíz, a Jászjákóhalmáról Elszármazottak Baráti Társaságának vezetője elmondta: a 18 baráti társaság közül 12 vett részt az összejövetelen, ahol a megjelentek beszámoltak éves programjaikról, terveikről. Fontos témaként merült fel a fiatalítás, a fiatalok bevonása az egyesületek életébe, ami nem könnyű és kihívások elé állítja a civileket. 

A tanácskozáson egyebek mellett szó volt az értékőrzésről, a régi fényképek, videófelvételek digitalizálásáról, a könyvkiadásról és a közösségi médiában való jelenlétről, valamint az elszármazott jászokkal való kapcsolattartásról is. A szakmai beszámolókat közös ebéd követte, majd a résztvevők megtekintették a Jászapáti Szatócsboltot - Boltmúzeumot és Nagy Tamás festőművész, fotográfus, tanár Séták című kiállítását a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben. Jövőre Jászalsószentgyörgyön rendezik meg a baráti társaságok összejövetelét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában