Sokaknak beletörik a bicskája

3 órája

Elképesztő parkolási hibák: egy oktató mutatja be, hogy kell jól csinálni - videóval

Szűk helyek, hosszú manőverezés. A parkolás Szolnok utcáin is egyre nagyobb kihívást jelent. Számos felvétel készült már a vonalon álló autókról, ami sokszor nem is csoda, hiszen aki félti járművét, így próbálja megóvni a többi közlekedőtől. Vadas Attilát, a Sprint Autósiskola vezetőjét kérdeztük, hogyan parkolhatunk szabályosan.

Pakainé Pusztai Nóra

Keskeny utcák, szűk parkolók. A parkolás Szolnok utcáin és bevásárlóközpontjainál igazi kihívás. Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője beavatott abba, hogyan manőverezhetünk ezeken a helyeken.

parkolás Szolnok
Vadas Attila, a szolnoki Sprint Autósiskola vezetője a parkolás szolnoki rejtelmeibe kalauzolt el, a körültekintés elengedhetetlen
Fotó: Nagy Balázs

– Próbáljunk meg szabályosan, ha egy mód van rá. Úgy, hogy a többieket a legkevésbé se zavarjuk – mondta.

A parkolás Szolnok utcáin is sok gondot okoz

A mai modern autókban mindenféle rendszer segít, de ez nem pótolja a tükör használatát és a megfelelő körültekintést. 

– Azt tanítjuk, természetesen elsősorban olyan helyen ahol nincs nagy forgalom, hogy ha a tanuló nem jól indít egy manővert álljon meg, szálljon ki és nézze meg, így érti meg a legkönnyebben a kormányzás alapszabályait – magyarázta.

Az autó mérete meghatározó a hely kiválasztásánál

Alapfeltétel, hogy semmihez se menjenek közel. Ehhez a megfelelő hely kiválasztása is hozzájárul, amit elsősorban az autó mérete határoz meg. 

– Jobbra előre parkolásnál három autónyi hely szükséges, hátrafelé jobbra másfél- két hely elég, persze nem a kezdő vezetőnek – fogalmazott. Javasolta: aki viszont kicsit is félti az autóját és megteheti, akkor álljon a bevásárlóközpontnál távolabb, amennyiben viszont be kell menni a sűrűjébe, akkor ügyeljen a szabályos parkolásra.

A helyes parkolást megtanulni viszont nem egyszerű. A tanulóvezetőknek rutinpályán két bója közé kell beállni, ez a gyakorlási lehetőség egészen más, mint két autó közé parkolni. A szakember szerint a manőverezés alapjai során sajátítják el a kormányforgatás szabályait, illetve a megfelelő sebesség megválasztását. Mindezt egy jobbra hátra parkoláson vezette végig az oktató.

A szabályos parkolással a szolnoki belvárosban is sokaknak meggyűlik a baja. Olvasóink is sok olyan fotót küldenek szerkesztőségünkbe, amelyek ezt bizonyítják.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában