Interjú

2 órája

„Minden évben építettünk valamit” – Ujvári Imre polgármester az elmúlt évek tiszafüredi fejlesztéseiről és a jövőről

Part menti beruházásokról, kikötőtilalomról, beköltözőkről, BMW-gyárról, turizmusról és tiszafüredi fejlesztésekről is beszélgettünk az új ciklusát kezdő Ujvári Imre polgármesterrel.

Rózsa Róbert

Új belváros, új kiállítóterek és erősödő turizmus – többek között ezeket teheti ki képzeletbeli dicsőségfalára Tiszafüred. A város nem mondott le strandfürdőjéről, és a debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódó fejlesztéseket is tervez. Kiderült az is, megvalósulnak-e part menti beruházások a településen, és hogy miért tiltották be a kikötőépítést. Az elmúlt évek tiszafüredi fejlesztéseiről, és a jövőbeli elképzelésekről is beszélt hírportálunknak Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere.

tiszafüredi fejlesztés, Ujvári Imre, Tiszafüred, polgármester, várossá válás, évforduló, turizmus, fürdő, strand, belváros, Tisza-tó
A leendő tiszafüredi fejlesztésekről is kérdeztük az új ciklusát kezdő Ujvári Imre polgármestert
Fotó: Beküldött fotó

Fontos tiszafüredi fejlesztések valósultak meg

– Várossá válásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte idén Tiszafüred, a népesedési statisztikák szerint mégis többen laktak a településen, mielőtt városi rangot kapott. Mi ennek az oka?

– Egyrészt korábban Tiszaszőlős is a településhez tartozott, ám levált Tiszafüredről. De az országosan is jellemző népességfogyás nálunk is jelentkezett. Ez a folyamat szerencsére lassult a városunkban, mert sok az újonnan beköltöző.

– Honnan költöznek jellemzően Tiszafüredre?

– Sokan érkeztek Budapestről, nagyvárosokból, de Nógrádból, Észak-Magyarországból is költöztek hozzánk mostanában, főleg az üdülőövezetekbe. Jó helyzetben vagyunk, hiszen a városnak kiváló többek közt az egészségügyi rendszere: minden háziorvosi körzetünk betöltött, van helyi nőgyógyászunk, bőrgyógyászunk, kardiológusunk, egy kisebb kórházat el tudnánk tartani, nem is beszélve a rekreációs szakemberekről.

– Nem csak a város ért idén kerek évfordulóhoz, hiszen ön éppen tíz éve vezeti Tiszafüredet. Hogyan összegezné az elmúlt évtizedet?

– Mozgalmas tíz év volt. Nem volt olyan esztendő, hogy ne építettünk volna, ne újítottunk volna fel valamit. Tettük ezt akkor is, amikor nem álltak rendelkezésre több száz milliós pályázati pénzek, ha kellett, önerőből építkeztünk, mert nagyon sok lemaradásunk volt. Elmondhatom: az életnek nem volt olyan része, amelyben ne léptünk volna előre. Első dolgunk volt 2015-ben a városháza homlokzatának és parkjának felújítása. Új kiállítóteret adtunk át Tiszaörvényen, a Darabos László Néprajzi és Helytörténeti Kiállítást – ezt a fejlesztést évtizedek óta várták a településrészen élők. Ezzel egyébként négyre nőtt a múzeumi telephelyek száma a városban. Polgármesteri munkám kezdetekor a Kiss Pál Múzeum központi épülete volt a Lipcsey-kúriában, és a Nyúzó Gáspár Tájház. Azóta létrejött a Tariczky Endre nevét viselő régészeti bázis, és a helytörténeti kiállítás. Ezekre volt is igény, Tiszafürednek ugyanis gazdag leletanyaga van, amit eddig nem tudtunk megmutatni. Megújultak óvodáink és iskoláink: kibővítettük és felújítottuk az önkormányzati óvodát, megújult az önkormányzati tulajdonú általános iskola, és most is épül a katolikus iskola új, négycsoportos óvodája. A néhány hónapja átadott Kérész Központ pedig nem csak Tiszafüred, de a Tisza-tó legújabb turisztikai fejlesztése.

De a legbüszkébbek a belváros megújítására vagyunk, amely egyébként nem ért véget, jelenleg is zajlik a tágabb értelemben vett centrum fejlesztése.

– Átalakult a város szerkezete: elbontottuk a régi, már nem használt épületeket, barnamezős beruházások valósultak meg. A régi, romos önkormányzati épület helyén új körforgalom épült, új piaccsarnokot és orvosi rendelőt húztunk fel úgy, hogy közben egy négyzetcentiméternyi zöldterületet sem vettünk el.

Strandfejlesztést, munkahelyteremtést tervez a város

– Mi a helyzet a város húzóágazatának számító turizmussal?

– Látványosan megújult a szabadstrandunk, amit idén 10-15 százalékkal többen látogattak, mint tavaly. Nyáron összesen százezernél is többen keresték fel a strandot, több napon is meghaladta a látogatószám a négyezret. Eközben a vízminőség az egész idényben kiváló volt.

Sokat léptünk előre a kerékpáros turizmus terén is. Tiszafüred és a Tisza-tó környéke egyébként is felkapott volt, ennek további lendületet adott a 2016-ban megnyílt Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, majd a Poroszló-Tiszafüred kerékpárút létrejötte. Immár tendencia, hogy a kerékpáros turistáink száma évente átlépi a százezret.

– Ez azért is fontos, mert a kerékpáridény tavasztól őszig tart, ezzel a szezont is ki tudjuk tolni. De meg kell említeni a horgászturizmust is, hiszen a nálunk horgászjegyet váltók száma is évről évre nő. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a halgazdálkodási jog továbbra is a Tiszafüred és a tó körüli önkormányzatok, helyi horgászszövetség tulajdonában lévő társaságnál maradjon az elkövetkezendő 15 évben is, és ne az országos szövetséghez kerüljön. A halgazdálkodási jog és a horgászat szervezése a Tisza-tó elválaszthatatlan része: az elmúlt másfél évtizedben ez szolgálta a legjobban a helyi közösségek, helyi vállalkozások és a térség gazdasági fejlődésének érdekeit. A halgazdálkodási jog helyben maradása azért is lenne optimális, mert így tudunk válaszolni a Tisza-tó jövőbeni fenntarthatóságát jelentő kihívásokra, valamint így tudnánk a minőségi horgászturizmus fejlesztése irányába tovább haladni és nem utolsó sorban szeretnénk elindítani azokat a fejlesztéseket, amelyeket az idén májusban, egy konferencián is bemutattunk.

Hozzáteszem: a már említett belvárosi fejlesztés turisztikai befektetésnek is számít. Hiszen egy turista sokszor nem csak szállodára és a vízpartra kíváncsi, az összképhez hozzátartozik, hogy például tudjon egy jót sétálni egy igényes központban.

– Milyen fejlesztések várhatóak a jövőben Tiszafüreden?

– „Vizes” beruházásokban gondolkodunk. Adott ugyan a szabadstrandunk, ám az csak három hónapra áll a fürdőzők rendelkezésére. De van egy nagy múltú termálstrandunk, amely fénykorában sokakat vonzott. Sajnos mára elavulttá vált, nagyon ráférne a felújítás, és van is egy álmunk egy új fürdőkomplexumról. Erről készült tervdokumentáció is új medencékkel, fürdőépülettel, amelyet a kiviteli tervekig vittünk, vagyis közbeszerzésre alkalmas állapotban van. Emellett szeretnénk tanuszodát is, Tiszafüred be is került Tanuszoda program harmadik körébe. A beruházás-stop miatt ezekkel egyelőre kivárunk. Munkahelyteremtésben szeretnénk még előrébb lépni: gondolkodunk abban, hogy a debreceni BMW-gyár valamelyik beszállítóját idecsábítsuk, innovatív, jól fizető munkahelyeket hozva létre helyben.

Nem épül be a Tisza-tó partja, lesz viszont kikötőtilalom

– A Balatonon évek óta téma a part menti beruházások ügye. Tiszafüred hogyan áll ehhez a kérdéshez?

– A partot nálunk másképp kell értelmezni, mint a Balatonnál. Utóbbi egy természetes tó, míg a miénk mesterséges, ennek nyomán gát veszi körül. A Balatonnál továbbá lehet magántulajdonként megszerezni partszakaszt, de a Tisza-tónál nem, mert minden állami tulajdonban van, és a vízügytől lehet területet bérelni. A közvetlen vízpartot ezért nem is lehet beépíteni, mivel a vízügy engedélye nélkül még egy játszóteret sem lehet építeni, és műtárgyat is csak úgy lehet elhelyezni, ha indokoltság esetén fel is szedjük azt. Az kétségtelen, hogy az úszóházak, kikötők elszaporodtak az utóbbi időben Tiszafüreden. Ezért a képviselő-testület hozott egy szabályt, amelyben megtiltjuk új kikötők létrehozását. És hogy később ezt ne lehessen egy másik rendelettel egyszerűen visszavonni, a helyi építési szabályzatba is bebetonozzuk.

– Miért?

– Mert nem hiányzik több olyan létesítmény, ami még tovább ontja magából a vízi járműveket. A túlzott méretű vízi közlekedés is gonddá vált, lobbizunk is azért, hogy szigorítsák a vízi közlekedés, valamint a gáton való közlekedés szabályait.

– Az utóbbi években széles körű családtámogatási rendszer formálódott Tiszafüreden. Hogyan támogatják a helyieket?

– Babacsomagot vezettünk be még 2019-ben, amelyet minden tiszafüredi újszülött után biztosítunk. Ennek az összegét idén megnöveltük 25 ezer forintra. Évi kétszeri, tíz-tízezer forintos iskolakezdési támogatással segítjük a családokat, az idősek számára pedig egyszeri települései támogatást állapítottunk meg. Ezt azok a 65 éven felüliek kaphatják meg, akiknek a nyugdíja nem éri el a 128 ezer forintot. A 75 év felettiek szemétszállítási díját továbbá átvállalja az önkormányzat. Évente kétszer lehet Tiszafüreden szociális tűzifát igényelni, és van lakhatási támogatásunk, amelyet jellemzően többgyermekes családosok, szerényebb jövedelmű családok igényelnek, és amellyel a rezsiköltségükhöz tudunk hozzájárulni. Még évekkel ezelőtt bevezettünk egy ösztöndíjat a főiskolán, egyetemen tanuló tiszafüredi fiatalok számára, amely program támogatási összegét idén szintén megemeltük. Ez az ösztöndíjprogram nagyon népszerű a településen, és 2022-ben a Tehetségbarát Önkormányzat Díjat is megkaptuk érte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában