Megállapodás

10 órája

Ez a Tisza-tavi település lehet a kínai gyógynövénytermesztés magyar fővárosa? – videóval

Jelentős együttműködés jött létre a Tisza partján. A jövőben megjelenhet a kínai gyógyászat Tiszafüreden.

Rózsa Róbert

Orvosi és egészségügyi együttműködési szándéknyilatkozatot kötött pénteken, a tiszafüredi városházán a Tisza-tavi járási székhely Lüliang nevű kínai testvárvárosával. A nyilatkozat aláírásakor elhangzott, az együttműködés személyzetcserét is jelent: orvosi szakértőket, kutatókat és kórházigazgatókat küldhetnek egymáshoz a felek a tudáscsere érdekében. És ha az együttműködés jól működik, megjelenik a kínai gyógyászat Tiszafüreden, gyógynövényfarmot hoznak létre a településen.

kínai gyógyászat Tiszafüred, kínaiak Tiszafüred, kínaiak, delegáció, gyógynövény, együttműködés, megállapodás, Ujvári Imre, Tiszafüred
Kínai gyógyászat Tiszafüreden: Ren Zhong, Lüliang alpolgármestere és Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot a tiszafüredi városházán
Fotó: Rózsa Róbert

– 2017 óta van testvérvárosi együttműködésünk Lülianggal. Onnan érkezett hozzánk a delegáció, és már meglévő együttműködésünket egészítettük ki – mondta el az aláírások kapcsán Tiszafüred polgármestere.

Ujvári Imre a Szoljon.hu-nak elmondta, a találkozót a kínaiak kezdeményezték, akik delegációjával az ottani tartományi kórházak vezetői is Tiszafüredre látogattak.

A tiszafüredi városházán a település vezetői mellett F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, valamint Tiszafüreden másik fontos partnere, a Debreceni Egyetem részéről jelen lévő dr. Szilvássy Zoltán rektor is részt vett a tárgyaláson.

Kínai gyógyászat Tiszafüreden

Utóbbi Ujvári Imre szerint azért is külön érdekes, mert a kínai megállapodástól függetlenül épp az elmúlt hetekben szélesítették ki együttműködésüket a Debreceni Egyetemmel. A polgármester elmondása alapján pedig már akkor felvetődött, hogy az egyetem kínai kapcsolatai révén gondolkodhatnának a távol-keleti orvoslás magyarországi átültetésében.

– Furcsa összjátéka az életnek, de kínai testvérvárosunk is orvoslásuk magyarországi terjesztésében gondolkodik. Ennek nyomán kialakult egy olyan közös projektötlet, amely reményeink szerint kölcsönös eredményt hoz. Az egészségügy terén az orvostechnikai, orvosszakmai tapasztalatok cseréjéről írtunk alá megállapodást. Valamint arról, hogy kínai gyógynövényekből farmot hozunk létre. Azokból pedig a Debreceni Egyetem segítségével adott esetben gyógykészítményeket is tudunk majd előállítani – vázolta hírportálunknak a településvezető.

Ujvári Imre hozzátette, olyan projektet próbálnak létrehozni, amely az egész térség fejlődését szolgálja majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában