Égi tünemény

2 órája

Erre keresse az égen: még pár napig megfigyelhető a frissen felfedezett Atlas üstökös

Napok óta szabad szemmel is látható jelenség gyönyörködteti az éjjeli eget pásztázókat a Jászkunságban is. Felbukkant a várva várt Tsuchinshan-Atlas üstökös.

Pakainé Pusztai Nóra

A Tsuchinshan-ATLAS üstökös

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Nem mindennapi jelenségnek lehetünk szemtanúi, ha nyugat felé pásztázzuk az eget naplemente után. A Tsuchinshan-Atlas üstökös tavaly robbant be a köztudatba, most még napokig gyönyörködhetünk benne.

Atlas üstökös
Ujlaki Csaba csillagász is lencsevégre kapta a Tsuchinshan- Atlas üstököst
Forrás: Ujlaki Csaba Facebook-oldala

– Vártuk már a csóvás égi vándort. Tavaly Kínában és Amerikába fedezték fel szinte egy időben a most látható üstököst – mondta Ujlaki Csaba szolnoki csillagász. Hozzátette: akkor még nem volt csóvás, mert messze járt a Naptól.

Fagyott gázokból áll a Tsuchinshan-Atlas üstökös

Tudni kell ezekről az égitestekről, hogy néhány kilométer átmérőjű fagyott hógolyóhoz hasonlítanak, fagyott gázok alkotják, amik hő hatására párolognak. 

A Nap körül kering, úgy lehetett sejteni, hogy nagyon közel megy az égitesthez és csóvát ereszt majd. Az előrejelzések szerint 2024 októberében tűnik majd fel a fényes, látványos égitest, amit valóban most láthatunk akár Szolnok egén is

 – magyarázta.

A jelenség szabad szemmel megfigyelhető, elég gyorsan mozog, s nem sokáig lesz a közelünkben.

Túlélte a Nap közelségét az égi jelenség

– Megkerülte a Napot, túlélte és halad kifelé a Naprendszerből, nyolcvanezer év múlva újra láthatjuk majd – tekintett mosolyogva a jövőbe.

A szakemberek úgy fogalmaztak, hogy amennyiben túléli a napközelpontot, akkor szép látványosság lesz, elsősorban a déli féltekéről lehetett jobban látni. Mostanra veszített a fényességéből, de még mindig szemet gyönyörködtető és egyáltalán nem hétköznapi.

– Szép, hosszú csóvát eresztett. Esténként még két héten át meg lehet keresni – emelte ki a csillagász.

Részletezzük, merre figyeljük az Atlas üstököst

Kardinális kérdés, hogy merre tekintsünk az égbolton.

– Nyugat felé kell nézni – fogalmazott szűkszavúan Ujlaki Csaba.

Majd kifejtette: napnyugta után egy fényes égitestet lehet látni a horizonton, ez a Vénusz bolygó, innen jobb kéz felé kell indulni. A másik tájékozódási pont: egy fényes csillagot is meg lehet látni nyugati irányban, ez az Arcturus. Innen balra érdemes kis távcsővel pásztázni az égboltot. Utána már szabad szemmel is rábukkanunk a keresett jelenségre.

– Nem pontszerű égitest, halványan világít – magyarázta.

A csóva felfelé mutat, a Nappal ellentétes irányba, arra, amerre az üstökös is megy.

– A gázcsóva mindig a Nappal ellentétes irányba mutat, mert a napszél fújja le az üstökös fejéről a gázt. A porcsóva viszont a pálya mentén húzódik – fejtette ki.

Pénteken Szolnokon a TIT Uránia Csillagvizsgálóban előadást is tartanak a témában.

November a bolygók hónapja lesz

A csillagászok nemrégiben még egy üstököst felfedeztek, ami még inkább megközelíti a Napot, ennek megfigyelésére számítanak a közeljövőben. Novemberben a jól látható bolygókkal örvendeztet meg minket az esti égbolt, ezen alkalomból bemutatókat is szerveznek majd Szolnokon. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában