Szebenyi Péter

4 órája

Drámai jövőkép: pánik helyett cselekvésre ösztönözte a jászberényi diákokat a környezetvédelmi influenszer

Amennyiben a helyzet nem változik, egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal – hívta fel a figyelmet a hulladékszennyezés globális problémájára Szebenyi Péter. A népszerű környezetvédelmi influenszer a minap közel négyszáz diáknak tartott videós tartalmakkal színesített előadást a jászberényi Ifjúsági Házban.

Illés Anita

– A jövőnk záloga a környezetünk megmentése – vallja az apai ágon jászberényi környezetvédelmi influenszer, aki Környezetvédelem a mindennapokban: tippek, trükkök, mentsük meg a jövőnket! címmel tartott nemrég ismeretterjesztő interaktív előadást Jászberényben. 

környezetvédelmi influenszer
Több száz diák hallgatta meg a közösségi médiából jól ismert Szebenyi Péter érdekes előadást. A népszerű környezetvédelmi influenszer egyszerű környezettudatos tippekkel zöld gondolkodásra és cselekvésre ösztönözte a fiatalokat
Fotó: Pesti József

Előbb tanult meg kapálni, mint járni a jászberényi kötődésű környezetvédelmi influenszer 

A szakember egyik fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön a környezet védelmére, a zöld gondolkodásra és életmódra. Ezt a tudatosságot a fiatalabb korosztályban lehet legjobban megalapozni, ezért a különböző közösségi platformokon rövid, lényegre törő, kreatív tartalmakkal igyekszik hatást gyakorolni a felhasználókra. Fiatalos, humorral fűszerezett videóit a TikTokon mintegy 160 ezren, a YouTubon 50 ezren követik.

– Vidéken nőttem fel, ahol megszerettem a természetet, a kertészkedést. Édesanyám mesélte, hogy előbb tudtam kapálni, mint járni. Már akkoriban hallottam olyan híreket, melyek a világ pusztításáról szóltak. Ez annyira elborzasztott, hogy tettekre ösztönzött és később a pályaválasztásomat is meghatározta. Életem része lett a környezetvédelem és az egészségvédelem is. Környezetmérnöknek tanultam, jó szívvel ajánlom ezt a hivatást a pályaválasztás előtt állóknak – beszélt hivatástudatáról Szebenyi Péter, aki sok éves tapasztalattal rendelkezik a környezetvédelem területén. Létrehozta a Hulladékvadász mozgalmat, alapító elnöke a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványnak. Néhány éve zöld influenszerként, azaz hatásgyakorlóként tevékenykedik. 

Mindennapjaink részévé kell váljon a környezetvédelem

Szemléletformáló előadásában a szakember edukációs céllal mutatta be az általános környezetvédelmi problémákat. Kitért többek között a túlfogyasztásra, a helytelen hulladékkezelésre és energiafelhasználásra, valamint a klímaváltozásra. 

– Ki hallott már a tiszai hulladékszennyezésről, mely több évtizede teszi tönkre az ökoszisztémát? – tette fel a kérdést közönségének Szebenyi Péter, majd hozzáfűzte, hogy éves szinten több ezer tonna kommunális hulladék érkezik a Tiszán és annak mellékfolyóink keresztül Ukrajnából, illetve Romániából. 

– A hulladékszennyezés globális probléma, melynek legfőbb oka a szemetelés, a rossz hulladékgazdálkodás, illetve a tudattalan vásárlás, fogyasztás. Sok esetben nem gondolunk bele, hogy mennyi hulladékot termelünk egy vásárlással – állapította meg. 

A környezetmérnök kiemelte: 2019-ben Magyarországon 387 kilogramm volt az egy főre jutó hulladék mennyisége, ezzel a középmezőnyben vagyunk Európában. 

Hozzátette: sajnos a koronavírus-járvány idején sokan rászoktak az online vásárlásra, így 2022-ben már meghaladta a 400 kilogrammot egy főre jutó hulladékmennyisége hazánkban. Rámutatott arra is, hogy egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lehet az óceánokban, mint hal. Pánik helyett a mindennapokban használható megoldásokkal ösztönözte cselekvésre lelkes hallgatóságát. Így például az eldobható műanyag palackok helyett javasolta a tartós kulacs használatát, de azzal is sokat tehetünk környezetünkért, egészségünkért, ha termelői piacon vásárolunk és kerüljük a műanyagba csomagolt termékeket. 

Az előadáson szó volt:

  • élelmiszer pazarlásról, 
  • a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, 
  • a mikroműanyagok káros hatásairól,
  • a komposztálásról, 
  • a mélymulcsos kertművelésről és a permakultúráról is. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!