Kerítésbontás

3 órája

Markolót is bevetettek a gigantikus betonelemek kiemeléséhez az alattyáni művelődési háznál

Összefogással építik, szépítik az 1972-ben épült kultúrházat, melynek energetikai korszerűsítése pályázati forrásból nemrég fejeződött be. A projekt keretében azonban nem volt lehetőség az épület teljeskörű felújítására, ezért a helyiek akcióba lendültek. A minap társadalmi munkában lebontották az alattyáni művelődési ház régi, beton alapú, rozsdás kerítését. Cikkünkből kiderül, hogy mit terveznek a helyére.

Illés Anita

Mint azt korábban megírtuk: az önkormányzat adománygyűjtést indított az alattyáni művelődési ház parkettájának felújítására, ami 52 év után már nagyon időszerűvé vált. Az akció sikeres volt, közel kétszáz család támogatta a közös célt és mintegy 1,4 millió forint gyűlt össze, amelyből megszépült a nagyterem parkettája. Társadalmi munkában nemrég kerítésbontást hirdettek, melyhez szintén sokan csatlakoztak. 

alattyáni művelődési ház
Gőzerővel dolgoztak a munkagépek és a szorgos kezek, lebontották az alattyáni művelődési ház régi kerítését
Fotó: Pesti József

Ötven év után bontották le az alattyáni művelődési ház kerítését 

– A hetvenes évek elején épült kerítésen már meglátszik az idő vasfoga – kezdte ottjártunkkor Józsa Károly. 

– Hetven éves vagyok, mindig is igyekeztem részt venni a falu életében. Fontosnak tartom, hogy szebbé tegyük a művelődési házat, mely a település meghatározó közösségi tere. Az önkormányzatnak szűkösek az anyagi keretei, ezért összefogtunk és társadalmi munkában bontjuk le a kerítést. A munkálatok költségét megtakarítja a község – tette hozzá Józsa Károly. Harminc önkéntes csatlakozott a kezdeményezéshez, ami Móczó Ferenc József szerint közösségépítésnek is remek alkalom. 

– A betonelemek kiemeléséhez markolóra is szükség volt. Nehéz munka, de jó társaságban, vidám hangulatban minden könnyebben haladt – állapította meg. A bontási munkálatok végeztével a segítőket finom ebéddel vendégelték meg. 

alattyáni művelődési ház
Az alattyáni önkéntesek fontosnak érzik, hogy munkájukkal segítsék a falut. Amikor csak tudnak, részt vesznek a település szépítésében
Fotó: Pesti József

Mi lesz a régi kerítés helyén? 

Simon Józsefné, a művelődési ház vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a segítők fáradhatatlan munkájukkal önzetlenül hozzájárultak a környezet szépítéséhez. A régi kerítés helyén parkolók és virágágyások kialakítását tervezik. A művelődési ház belső terei is megújultak. 

– Egy vállalkozó új burkolólapokat ajánlott fel az előtér és a könyvtárhoz vezető folyosó padlójának felújításához. A munkálatokat szintén önzetlenül végezte el a kivitelező. Voltak, akik virágokat hoztak a belső terek díszítéséhez, míg a nyugdíjas klub tagjai a takarítást vállalták. Örömteli, hogy sokan nyújtanak segítő kezet, hálásak vagyunk mindenkinek – fejezte ki köszönetét Simon Józsefné. A művelődési ház projektátadó ünnepségét november 14-én 10 órakor tartják – tudtuk meg Huszár Arnold polgármestertől, aki elismerősen szólt a lakossági összefogásról. Kiemelte: az épület tetőszerkezete a Magyar Falu Program keretében újult meg, míg az energetikai korszerűsítésre a TOP Plusz programban nyert támogatást a település.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában