Jubileum

3 órája

Száz éve várja az olvasókat a ceglédi könyvtár

Idén fontos jubileumot ünnepelt Cegléd. Az intézmény különleges történetét a ceglédi múzeum közösségi oldalán is felidézték. Százéves a ceglédi könyvtár, derül ki a bejegyzésből.

Szoljon.hu

Az 1924-ben megnyitott Ceglédi Városi Könyvtár és a szintén a helyi polgárok kezdeményezésére alapított Kossuth Múzeum története több szálon is összefonódik, derül ki az utóbbi intézmény közösségi oldalára felkerült bejegyzésből, amely arról szól, hogy százéves a ceglédi könyvtár. 

százéves a ceglédi könyvtár
A felirat is arról tanúskodik, hogy százéves a ceglédi könyvtár
Fotó: Ceglédi Kossuth Múzeum Facebook-oldala

Ennek egyik kevésbé ismert részlete a múzeum mai, Múzeum utcai épületéhez kötődik. Ide költözött ugyanis a könyvtár gyűjteménye 1941-ben. A könyvtár azután új helyre, azaz a mai, Szabadság téri épületbe költözött tovább 1953-ban, idézik fel a múltat a ceglédi múzeum közösségi oldalán. 

Arra emlékeznek, hogy százéves a ceglédi könyvtár

A leírásból egyebek között az is kiderül, hogy az ott látható tábla azonban a Szegfű (Múzeum) utcában maradt és a csodával határos módon túlélte a történelem viharait! Az épület padlásán leltek rá a múzeum munkatársai.

A könyvtár állományának „elévült” darabjai (pótolhatatlan, kiváló forráskiadványok) szintén ott maradtak. Ezeket később az akkori szabályoknak megfelelően beleltározták a Kossuth Múzeum könyvtárába. Ezért látható a belső lapjukon áthúzva a könyvtár régi (kétféle) bélyegzője. A városi könyvtár nyilvántartásába tartozott egy régimódi katalóguscédula is, zárul a bejegyzés a múzeum Facebook-oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!