Megszűnt a jel

16 órája

Elvesztette jeladóját a szokatlanul viselkedő abonyi medve, valami váratlan dolog történhetett

Amennyire furcsa volt egykori felbukkanása, olyannyira különös maga az egyed is. Az abonyi medve 2018-ban tartotta izgalomban a környéket. Kalandos és fordulatos hajszák után sikerült kábítólövedékkel befogni, ezután Szegedre került néhány napra a vadasparkba. A pihenés után szabadon engedték egy jeladóval, amit idővel elveszített, ám az abonyi medve esete sokak számára emlékezetes maradt.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Közöttük van a Szegedi Vadaspark igazgatója, Veprik Róbert is. Ő az a szakember, aki egykor altatólövedékkel meglőtte az állatot, az abonyi medve ezután a vadasparkba került megfigyelésre.

abonyi medve
„Titokzatos női lélek” lakhat az abonyi medve hatalmas testében
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

– A legfrissebb hírünk róla, hogy időközben elveszítette a jeladóját, minden más csak találgatás lenne – kezdte Veprik Róbert. Hozzátette, a szabadon engedését követő időkben innen-onnan jöttek bejelentések, hogy látni vélik a mackót.

– Kóborolt még a Délvidék környékén, látták Romániában, de Belgrád magasságában is, ám ezek csak feltételezések, illetve nincs bizonyíték, hogy valóban az abonyi medvéről lehetett szó – tisztázta  a szakember.

Egy titokzatos „női lélek” lakhat az abonyi medve méretes testében

Veprik Róbert úgy fogalmazott, hogy ő még nem tapasztalt olyan viselkedést vadállatok kapcsán, mint amilyet az abonyi medve tanúsított.

– Egy nőivarú egyed volt, a korát tíz-tizenöt évesre becsüljük, vélhetőleg nem volt bocsa. Az a gyanú, hogy valamilyen agyi vagy idegrendszeri elváltozás, károsodás válthatta ki ezt a viselkedést, ami miatt elindult délnek. Az Alföldön ugyanis ötszáz éve nem járt medve, valószínűleg a következő ötszázban sem fog – fogalmazott a szakember.

Az abonyi medve emellett más titkokat is őrizhetett, Veprik Róbert szerint további furcsaságok jellemezték az óriást.

– A nálunk töltött pihenőidő alatt a munkatársaimmal egészen különös dolgokat tapasztaltunk az abonyi medve körül. A legszembetűnőbb, hogy rendkívül szelíd volt, nem idegenkedett tőlünk – hangsúlyozta a vadaspark igazgatója. Amikor egy vadon élő állat ilyen helyzetbe kerül napokig ideges és agresszív a helyzete miatt, ételt el sem fogad.

– Ezzel szemben az abonyi medve másnap már békésen falatozott nálunk, az alma volt a kedvence. Én ilyet még nem láttam, megmondom őszintén. Nem jelenthetjük ki, hogy ember nevelte fel, de a viselkedése egy vadon élő állathoz képest, mindenképpen szokatlan – magyarázta Veprik Róbert. 

A pár napos „üdülés” után szakértői döntés alapján az abonyi medve visszakerült a természetbe.

– Egy szabad állatnak a szabadban a helye – vélekedett a vadaspark vezetője.

Hogy mostanában merre járhat, arról semmit nem tudnak a szakemberek. Az abonyi medve talán most is békésen kóborol valahol, megfejthetetlen titkaival együtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában