Ezt mutatják a számok

2 órája

Ingatlanpiac Szolnokon: egy hónap alatt 40 ezren kerestek eladó lakást a városban

Ipari beruházások híján nem pörög az ingatlanpiac Szolnokon. Az árak viszont nőnek, de ez egy fontos nemzetgazdasági mutató miatt van. Kiderült az is, mely ingatlanokat keresik leginkább a vármegyeszékhelyen. Az ingatlanpiac szolnoki és vármegyei statisztikáit néztük meg az Ingatlanbazár segítségével.

Rózsa Róbert

Középmezőny – jelenleg ott helyezkedik el országos szinten a Jászkunság az Ingatlanbazár statisztikái szerint. A vármegyeszékhely kínálatait sem „kattintják szét”: bár hírek szóltak arról, hogy Szegeden és Debrecenben „kilőttek” a keresések az ottani házakra és lakásokra, ám az ingatlanpiac Szolnokon e déli, keleti városokhoz képest nem pezseg, ennek pedig megvan az oka.

ingatlanpiac Szolnok, ingatlan, ingatlanár, falusi csok, Jászkunság, Jász-Nagykun-Szolnok, ház, lakás, ár
Keresik, keresik a lakást, házat, de nem úgy, mint a szomszédban: ezért pezseg kevésbé az ingatlanpiac Szolnokon
Fotó: Nagy Balázs

Ezért pörög kevésbé az ingatlanpiac Szolnokon

Az Ingatlanbazár statisztikái szerint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében szeptemberben 180 ezer ingatlankeresést indítottak, ezek összesen 75 ezer ingatlan-oldalmegtekintést jelentettek a portálon. Mint tőlük megtudtuk, ezek az országos ingatanpiaci középmezőnyre jellemző számok.

Jelenleg ugyanis – az állami kincstárjegyek kamatromlása miatt – főleg befektetési céllal keresnek ingatlanokat. A befektetésekkel általában a munka miatt a környékre költözőket, albérletet keresőket célozzák, például akkumulátorgyárak, autógyárak közelében.

Márpedig Szegeden vagy Debrecenben nagy nyilvánosságot kaptak az ottani ipari beruházások, Szolnokon viszont ahhoz fogható fejlesztések nincsenek.

Mint írták, kis mértékben Szolnokon, a Tisza-tó környékén és Jászberényben érződik ilyen hatás, de egyik helyen sem relevánsan.

Szolnok a legnépszerűbb

A legkeresettebb település a vármegyében Szolnok, amely ingatlankínálatára 42 ezer megtekintés érkezett szeptemberben (összehasonlításként: Szegeden ez a szám 100 ezret tett ki). Térségeink között

  • a Tisza-tó településeire összesen 13 ezer,
  • Jászberényre 10 ezer megtekintés érkezett.
  • Törökszentmiklóson 4500,
  • Kunszentmártonban 3500 hirdetés-megtekintés történt.

A kisebb települések közül a városok vonzáskörzete a népszerű, leginkább a falusi csok miatt.

Ezért nőnek az ingatlanárak

Mivel az inflációs hatásokat az ingatlanirodák áthárítják a vevőre, így az ingatlanok meghirdetési ára évek óta . Ez tavalyhoz képest éves átlagban országos tíz százalék növekedést mutat KSH adatai szerint. A meghirdetési ár azonban – mutatott rá az Ingatlanbazár – nem összetévesztendő a valós eladási árral. A különbség az alku árrésétől függ – ez a megyeszékhelyeken általában legfeljebb öt százalék, de az energetikailag felújított vagy új ingatlanoknál szinte nulla.

Az ingatlanportál szerint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a jó állapotú, könnyen fenntartható, kisméretű lakásokat, vagy az energetikailag rendbe tett családi házakat keresik leginkább. Árcsökkenés nem tapasztalható, a tulajdonosok inkább kivárnak az eladással, amíg magasabb árat kaphatnak.

Élénkült a lakáspiac

Szeptemberben a lakáspiac 1,2 százalékos növekedést mutatott az előző hónaphoz képest, de éves szinten négyszázalékos csökkenés tapasztalható – közölte kedden az ingatlan.com statisztikái alapján az MTI. Kiemelték, hogy a kereslet szeptemberben 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, augusztushoz viszonyítva pedig hat százalékkal erősödött. A növekvő kereslet folyamatosan apasztja az elmúlt két évben felhalmozódott kínálatot is. Szeptember végén több mint 147 ezer eladó lakás és ház közül válogathattak a lakásvásárlók, ami az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos növekedés. Az eladó lakóingatlanok száma a két évvel ezelőtti szintnél 20 százalékkal nagyobb.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!