2024.09.19. 06:30
Nemhogy ajánlott, ősztől egyenesen kötelező ezt a vitamint szedni
Nagyon fontos már szeptembertől szedni a D-vitamint, hiszen a napsugarak egyre gyengébbek, az immunrendszerünk pedig nagy kihívások elé néz.
Az immunrendszerünk meg fogja köszönni, ha D-vitaminnal erősítjük
Forrás: Shutterstock
A statisztikák szerint az európai emberek 30–50 százaléka szenved D-vitamin-hiánytól. A szervezet számára pedig nagyon fontos a D3- és D2-vitamin. A D3 többnyire a napsugarak hatására képződik a bőrben. Ez nyáron valószínűleg meg is történik, ugyanis napi 15-20 perc pótolhatta a szervezetünkben a hiányzó mennyiséget. Szeptembertől viszont erre már nem igazán van lehetőség.
Ha nem szedünk elegendő mennyiségű D-vitamint, csökkenhet a kalciumszintünk, ez gyengítheti a csontokat, csontelváltozásokat okozhat, de akár krónikus fáradtságot és depressziót is.
Rendszeres szedése mellett ezeket, sőt az időskori csontritkulást, esetleges csonttöréseket is megelőzhetjük. A D-vitamin hiánya elsősorban az idősebb generációra veszélyes, de manapság már a fiatalok körében is előfordul.
A D-vitamint ősszel és télen vitaminkészítményekkel és egészséges táplálékokkal is pótolhatjuk. Azonban pusztán élelmiszerekkel ezt manapság szinte lehetetlen megtenni.
Miért szedjük?
Nagyon fontos szerepe van az immunrendszer normál működéséhez, hozzájárul a fogak és a csontok egészséges működéséhez, a kalcium és foszfor felszívódásához, valamint segíti az izomfunkciókat. Az őszi időszakban védelmet nyújt a fertőző betegségekkel szemben és megvéd a gyulladásos betegségektől – hívja fel a figyelmet cikkében a Ripost.
Egészséges ételek D-vitaminnal
- zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla
- tej- és tejtermékek
- tőkehalmáj
- tojás
- máj
- gombák