Jászkunság

12 órája

Hamarosan tetőzik az árvíz, térségünkből a fogvatartottak is segítenek a gátakon – galériával

Csapadékutánpótlás már nem várható a vízgyűjtőkön, az árvízvédelemben résztvevők számára itthon mégis egyre több a feladat. A vízügy a partnerszervezetekkel együttműködve 24 órában folytatja az előkészületeket és szakmailag támogatja a településeket is. A tiszai vízügyesek is helyt állnak. Mellettük a honvédség és a büntetés-végrehajtás is segít az árvízvédelemben.

Szoljon.hu

Legyengült és elhagyja a térséget a Borisz ciklon, amely az elmúlt időszak rendkívüli csapadékmennyiségét hozta. Mindennek hatására óriási árvíz alakult ki, hazánkban a Duna és Lajta mentén van szükség nagymértékű védekezésre.

árvíz Kötivizig
Árvízvédelem – szavak nélkül
Fotó: Richter-Gál Judit / Forrás: Kötivízig

– A legfrissebb előrejelzés alapján a Duna a hazai szakaszon a harmadfokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen, a Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállást (az LNV-t), a Murán pedig az elsőfok szintjét megközelítő tetőzésekre számítunk – számolt be kedden az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Megtudtuk: Budapesten – a jelenlegi adatok szerint – szombaton valószínű a tetőzés.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) folytatja a vízügy védelmi munkálatainak koordinálását, szoros együttműködésben a társszervezetekkel. – Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) területén az állami védvonalakon csaknem 900 szakemberünk dolgozik. Mellettük a Lajtán Mosonmagyaróvárnál, illetve a Dunán Dunaalmásnál és Pilismarótnál a honvédség 1100 fővel segédkezik, de ha szükséges, további több ezer katona tud csatlakozni hozzájuk. A katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem munkatársaival is 24 órában tartjuk a kapcsolatot: a helyszíneken a vízügyes szakemberek a szakmai irányítást végzik, ők pedig a biztonságról és a rendfenntartásról, illetve a még szükséges eszközökről – szivattyúkról, zsákokról, fáklyákról, gumicsizmákról – gondoskodnak – részletezte az OVF.

A büntetés-végrehajtás is készen áll

Az árvízi védekezésben a büntetés-végrehajtás is közreműködik. – A hazai börtönök felkészültek arra, hogy aktívan részt vegyenek az árvízi védekezésben, mint ahogyan ez történt legutóbb, 2013-ban is. Jelenleg kétezer-ötszáz fogvatartott és összesen hétszáz büntetés-végrehajtási dolgozó áll készenlétben – áll a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályának hírportálunk számára is megküldött közleményében. A tájékoztatóból kiderül, a büntetés-végrehajtási szervezet szükség esetén a börtönök falain belül és azokon kívül is közreműködik az érkező dunai árhullám elleni védekezésben. 

A bvi-s dolgozók és a feladatra önként jelentkező fogvatartottak országos szinten, így a szolnoki Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben is tettre készen várják, hogy segítsék a védekezést.


– A védelmi feladatokat irányító hatóságok, illetve a védelmi bizottságok felkérésére ötszáz fogvatartottat – akik alacsony biztonsági besorolásúak –, valamint hétszáz bvi-s munkatársat külső helyszínen, az országban bárhol képes a parancsnokság a védekezés munkálatainak elvégzéséhez biztosítani. Ők közvetlenül a gátakon homokzsákok töltésével, pakolásával, míg további kétezer fogvatartott kizárólag a börtön falain belül, a homokzsákok töltésével tudják segíteni a védekezést – közölték az illetékesek.

árvíz börtön
Az árvízvédelemben a börtönőrök és fogvatartottak is segítenek
Fotó: BvOP

Légi felderítést végeznek az árvízről

A Szolnokon települt MH Kiss József 86. Helikopterdandár személyi és technikai állománya jelenleg készenléti helyzetben van, ember és „vas” várja a parancsot, miszerint mely területre osztják be őket árvízvédelmi feladatokra – számoltunk be róla a napokban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter azóta hivatalos közösségi oldalára is kiposztolta, miszerint a Szolnokon állomásozó H145M és H225M típusú helikopterek kiemelkedő szerepet vállalnak a természeti katasztrófák idején is a mentési és védekezési munkálatokban. A tárca első embere kiemelte:

Legyen szó elszigetelt területekről, magaslatokról, vagy nehezen megközelíthető helyekről, a levegőből csörléssel mentünk életet, szállítunk homokzsákokat és erősítjük meg a töltéseket.

„Ezek a többcélú, modern helikopterek nappal és éjszaka egyaránt kulcsfontosságú információkkal látják el a katasztrófavédelem és vízügy szakembereit”.

Azóta az áradó Duna mentén, az árvíz sújtotta területeken több alkalommal is légi felderítést hajtott végre az MH Kiss József 86. Helikopterdandár egy H145M típusú helikoptere. Ezek a többcélú, modern helikopterek nappal és éjszaka egyaránt kulcsfontosságú információkkal látják el a katasztrófavédelem és vízügy szakembereit.

árvíz honvédség
Árvíz a magasból...
Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf fb-oldala

 

Borisz a Tiszavidéket is megáztatta

A Borisz nevű ciklon a Tisza vízgyűjtőjén is éreztette hatását. A hosszú, száraz időszakot követően a Tisza részvíz-gyűjtőin az elmúlt négy napban jelentős mennyiségű csapadékot regisztráltak

– A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tizenegy kiemelt csapadékmérő állomásának adatai alapján az elmúlt négy napban 31 és 74,8 milliméter közötti csapadék esett az igazgatóság területén. A legtöbbet a Jászságban, a legkevesebbet pedig a Karcag térségében észleltek. A 24 óra alatt lehullott legtöbb csapadék 31 milliméter volt 14-én Alattyánon, de aznap Jászberényben is 30,2 milliméter esett – közölte az igazgatóság.

Hozzátették: a Tisza duzzasztásmentes folyószakaszain az utóbbi hetekben rendkívül alacsony mederteltséget tapasztaltak, a csapadék hatására azonban a Kisköre alatti szakaszon egy méter feletti vízszint emelkedéseket figyelhettek meg. A folyó kedd reggeli vízállása Kisköre-alsónál mínusz 193 centiméter, áradó, Szolnoknál mínusz 179 centiméter, szintén áradó.

Megtudtuk továbbá, hogy a Zagyva vízállása Jászteleknél 120 centiméter közelében állandósul.

– A Tisza és mellékfolyóin az elkövetkezendő hat napban jelentős mennyiségű csapadék nem várható – tették hozzá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában