A gyerekszobában támadtak

2024.09.04. 15:00

Darazsak tízezrei lepték el a házat, kórházba került a neves szolnoki táncoktató – videóval

Rettenetes, ráadásul fájdalmas napot élt át a közelmúltban Győrfi Dalma és családja. A szolnoki hölgy, a Dalma Dance Club Sportegyesület vezetője a közösségi oldalára posztolta ki a velük megtörtént esetet. Kertes házuk és főleg az épület egyik szobája egy népes darázskolónia lakhelye lett. A kéretlen bérlők kis híján tragédiát okoztak...

Mészáros Géza

– Nem vagyok túlságosan magamutogató, ám ezt a sztorit azért tettem közzé, mert másokat is figyelmeztetni szeretnék, hogy előzzék meg a nagyobb bajt. Szinte észrevétlenül darazsak ezrei, de lehet, hogy tízezrei költöztek be a tizenöt éves nagyfiam szobájának mennyezete fölé – osztotta meg hírportálunkkal rémes történetüket a neves szolnoki táncoktató.

A kamasz fiú szobája fölött vertek tanyát a darazsak – mutatja Győrfi Dalma
Fotó: Mészáros Géza

– Kertes házunk egyik részébe kevesebbet járunk, mint a többi felébe, így nem tudom pontosan, mikor költöztek be a darazsak. Szakemberek szerint néhány hét, de a kolónia méretétől függően akár pár nap alatt is elfoglalhat magának egy helyet a többezres, többtízezres család. Nálunk a ház hátsó fertályánál találtak egy pici rést, vagy lyukat, amelyen keresztül befészkelték magukat. Ott bent pedig kirágták a gipszkarton-szigetelést, de még az üveggyapoton is átrágták magukat – mesélte Dalma.

– Pár napig a fiam nem volt otthon, és amikor hazatért, s belépett a szobájába, hangosan felkiáltott:

Anya, a szobám tele van darázzsal!

Jó, jó, gondoltam magamban, majd elbánok én azokkal a kicsi rovarokkal. Fogtam egy rovarirtó sprayt, és benyitottam a helyiségbe. Ami ott fogadott, ledöbbentett. Darazsak százai tapadtak rá a nagy méretű ablakra, nemhogy kilátni nem lehetett rajta, de sötétbe borította a szobát. Rátermett a fiam, vele együtt azonnal hívtunk méhész-szakértőt és a 112-es segélyhívó-számot, ám közben ráléptem az egyik darázsra, amely megcsípett. Feljajdultam, ezért a diszpécser mentőt is riasztott hozzánk. Kisvártatva mindenki megérkezett – emlékezik vissza a szörnyű napra a táncoktató.

Győrfi Dalma szerint a darazsak a ház külső részén találtak egy lyukadt, melyen keresztül befészkelték magukat az épületbe
Fotó: Mészáros Géza

– A darázsirtó a méreggel telefújta a helyiséget, majd rájuk csukta az ajtót. A rovarok felzaklatva, felajzva igyekeztek eltűnni. A mennyezeti lámpa vezetékén keresztül a plafonon át menekültek felfelé.

Engem a darázscsípés miatt beszállítottak a kórházba. Szívritmus-zavaron lett, de nem tudni, hogy a fullánktól vagy az ijedtségtől.

– Hazaengedtek végül. Másnap mennyezetbontásra került sor, a szakember egy jókora fészket bontott le, illetve további több száz vagy -ezer elhullott és alélt darazsat szedett ki. Lapát számra vittem a szemétbe a rovartetemeket – mondta Dalma, miközben mutatta a kibontott plafont és a mennyezetről lógó lámpa vezetékét.

A hölgy arról is szólt, hogy a fia napokig nem tudott a szobájába bemenni, aludni pedig végképp.

A fiatalembert pszichikailag nagyon megviselték a történtek. Főleg az, hogy az emeletes ágya fölött egy fél méterrel többezres darázskolóniával élt együtt.

Dalmáék azóta a belső helyiséget valamennyire helyre hozták, a lyukat eltüntették, már csak különféle utómunkálatok, így például a festés van hátra. A szoba bútorzatát ki kellett cserélni. Az emeletes ágyat egy „földszintesre” cserélték, az ágynemű-huzatokat kidobták, a szekrényben lévő ruhákat pedig nagymosással „fertőtlenítették”. A ház külső részén a réseket aprólékosan betömködték, a lyukakat szisztematikusan felszámolták.

– Egyébként némi előzménye volt a történteknek. A fiam halk neszezést hallott néha, de úgy gondolta, hogy a működő klíma hangja az. Én már valamelyest túl tettem magam az eseten, a fiam még nem igazán. Folyamatosan figyeljük, hallgatjuk a darazsak esetleges jelenlétére utaló jeleket. Mindezzel azért álltam elő, hogy másoknak is tanulságul szolgáljon az eset. A legkisebb rovarmozgás mögött is lehet egy nagyobb „alvó” darázskolónia, amely nem csupán anyagi károkat okozhat, hanem az emberek és a házi kedvencek életét is veszélyeztetheti...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában