Tájékoztatás

2024.08.08. 15:30

Hétfőtől jelentős forgalomkorlátozás lesz Szolnok belvárosában

A vármegyeszékhely elavult állagú, felszín alatti vízhálózatát cserélik

Mészáros Géza

Mint arról néhány hete beszámoltunk, hosszas előkészületi munka után végre megkezdődik a várva várt vízközmű-fejlesztés Szolnokon. A kivitelezési munkák a város legproblémásabb térségében, a belvárosi Ady Endre úton indulnak el. Most már a pontos forgatókönyvet is tudjuk.

Víziközmű-fejlesztés
Az Ady Endre úti vízhálózat-rekonstrukció első üteme a Boldog Sándor István úttól kezdődik és az Eötvös téri körforgalomig tart
Fotó: Nagy Balázs

A polgármesteri hivatal illetékesei felsorolták a munkafolyamatokat, illetve a forgalomkorlátozásokat.

A Víz-és Csatornaművek Koncessziós Zrt. az Ady Endre útnak a Boldog Sándor István körút és a Thököly út (a belvárosi vásárcsarnok és a Thököly úti körforgalom) közötti szakaszán augusztus 12-től a meglévő 315 mm-es átmérőjű ivóvízvezeték rekonstrukcióját végzi. Az építés előreláthatóan hat kivitelezési fázisban zajlik, melynek első két ütemében a Boldog Sándor István körút és a Gárdonyi Géza utca közötti szakaszon ideiglenes forgalomkorlátozás lesz.

Az első ütemben az Ady Endre út–Boldog Sándor István körút csomópontja és a Kolozsvári utca közötti szakaszon lévő ivóvízvezetéket cserélik. A kivitelezéssel érintett útszakaszon és a csatlakozó utcákban az építési munkálatok miatt az alábbi forgalmi rend változásra kell számítani:

– A jelzőlámpás csomópont Thököly úti ágán az autóbusz-állomás irányába a két egyenes forgalmi sáv lezárásra kerül, az egyenesen közlekedők részére a Pólya Tibor utca felől ideiglenes forgalmi sáv kerül kijelölésre. A sávlezárások miatt az útkereszteződés Pólya Tibor utca felőli ágán az egyenes irányban közlekedők számára csak a belső sáv lesz járható, a külső sávot lezárják. A lezárt külső sávból a jobbra kanyarodási lehetőség a Várkonyi tér és a piac parkolójának irányába továbbra is biztosított marad.

– A jelzőlámpás csomópont Thököly út irányából a balra kanyarodó sávot lezárják, a balra kanyarodás a Várkonyi tér irányába az egyenes forgalmi sávból lesz biztosított.

– A Boldog Sándor István körúton, a Várkonyi tér felől a jobbra kanyarodó sávot lezárják, jobbra kanyarodási célra a középső (jelenleg egyenes) sávot lehet használni.

– Az autóbusz állomás mellett lévő Kolozsvári utcában az Ady Endre út felőli kihajtásnál a bal oldali forgalmi sávot lezárják, a kihajtás a jobb oldali sávból lehetséges.

A munkálatok ideje alatt az érintett forgalomirányító berendezések sárga villogó üzemmódban fognak működni, mely minden úthasználó részéről fokozott figyelmet igényel, kiemelve a védtelen közlekedők (gyalogosok, kerékpárosok) jelenlétét. A csomópont környezetében torlódásokra kell számítani.

A második ütemben a Kolozsvári utca és a Gárdonyi Géza utca közötti szakaszon (autóbusz-állomás előtti szakasz) lévő ivóvízvezetéket cserélik. A kivitelezéssel érintett útszakaszon és a csatlakozó utcákban az építési munkálatok miatt az alábbi forgalmi rend változásra kell számítani:

– A kivitelezési munkálatok miatt az Ady Endre út külső forgalmi sávja, valamint az autóbusz-állomás előtti autóbusz-megállóhelyek kerülnek lezárásra. Az érintett menetrend szerinti autóbusz-járatok részére a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal előtti autóbusz-megállóhely és a Sarló utcai csatlakozás környezetében ideiglenes megállóhelyek kerülnek kijelölésre. A Sarló utcai autóbusz-megállóhelyek kijelölése miatt az Ady Endre úton a külső forgalmi sáv lezárásra kerül, ezért az Ady Endre út–Pozsonyi út–Kápolna út jelzőlámpás csomópontjában az autóbusz-állomás felől a külső (egyenes) sávot le kell zárni. A sávlezárások miatt az útkereszteződés Pólya Tibor utca felőli ágán az egyenes irányban közlekedők számára csak a belső sáv lesz járható. A lezárt külső sávból a jobbra kanyarodási lehetőség a Pozsonyi út irányába biztosított marad.

– Az autóbusz állomás mellett lévő Kolozsvári utcában az Ady Endre út felőli kihajtásnál a jobb oldali forgalmi sáv lezárásra kerül, a kihajtás a bal oldali sávból válik biztosítottá.

– A Gárdonyi Géza utca az Ady Endre út felől egyirányúsítva lesz, a Pelikán bevásárlóközpont parkolójából az Ady Endre út irányába a kihajtás ideiglenesen megszűnik. Az Ady Endre úton, a Gárdonyi Géza utcába jobbra kanyarodási célra a belső (jelenleg egyenes) sávot lehet használni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában