Lebukás

4 órája

Manipulált tachográf okozta a vesztét a paradicsomot szállító kamionosnak Szolnoknál - videóval

Késésben volt a paradicsomszállítmány leadásával, ez lett a veszte annak a kamionsofőrnek, akit Szolnoknál kapcsoltak le a NAV pénzügyőrei. A mágnessel manipulált tachográf használata rendkívüli módon kockázatos, ezért a sofőrt 1 millió forintra bírságolták.

Molnár-Révész Erika

Sietős volt a paradicsomszállítmány, ezért mágnessel manipulált tachográf segítségével próbált pihenőidő helyett 170 kilométert megtenni egy kamionsofőr, akit Szolnoknál értek tetten rutinellenőrzés során a NAV pénzügyőrei. 

manipulált tachográf
Sokba került a manipulált tachográf használata a Szolnoknál lekapcsolt sofőrnek, 1 millió forintra bírságolta a NAV
Fotó: Gettyimages.com / Forrás: Illusztráció

Egymillió forintba került a manipulált tachográf a sofőrnek

– A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az áru és okmányok vizsgálata után a sofőr vezetési- és pihenőidejét is ellenőrizték, amikor kiderült a turpisság, mégpedig, hogy mágnes van a sebességváltón lévő leplombázott jeladón. A gépjárművezető elmondta, hogy a mágnest ő maga tette oda, mert az esőzés miatt elhúzódott a felrakodás, neki pedig mielőbb célba kell érnie – tájékoztatott az esetről Juhászné Prantner Etelka, a NAV Bevetési Igazgatóságának sajtóreferense.

Mint elmondta, a  pénzügyőrök közigazgatási hatósági eljárást indítottak, amelynek keretében a sofőrnek több, mint 1 millió forint bírságot kell majd fizetnie. 

manipulált tachográf
A tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre
Forrás: NAV

A kialvatlanság miatt nagyon veszélyes lehet a manipuláció 

A százados hangsúlyozta, a tényleges vezetési idő meghamisítása vagy eltitkolása veszélyes minden közlekedésben résztvevőre. A mágnes felhelyezésével vagy egyéb manipulációs eszközökkel a gépkocsivezetők időt akarnak nyerni, amely rendkívül kockázatos, hiszen nem a gépjárműveknek kell pihennie, hanem a járművet vezető sofőröknek.

– Felhívjuk a fuvarozók figyelmét, hogy a közúti közlekedésről szóló szabályok betartását a NAV is jogosult ellenőrizni, és feltárt jogsértés esetén – a jogszabályhoz tartozó rendelet alapján – pénzbírságot szabhat ki – tette hozzá a szóvivő. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában