Alacsony vízállás

2024.08.19. 19:55

Rendkívüli aszály tombol: van, ahol átgyalogolható a Tisza – galériával, videóval

Ismét rendkívül alacsony a szőke folyó a Közép-Tisza vidékén, van, ahol lényegében átjárható a meder. Ezt persze nem szabad megpróbálni, hírportálunk segítségével azonban rendkívül látványos videót, illetve képeket láthatnak a rendkívüli aszály, az alacsony vízállás miatt Vezsenynél szinte félig kiszáradt Tiszáról.

Mészáros Géza

Az elmúlt időszak rendkívüli aszálya, csapadékhiányos, hőmérsékleti rekordokat döntögető túlfűtöttsége manapság látványos természeti jelenséget produkál a Tisza számos szakaszán: Cibakházánál például ismét előbukkant az óriási homokpad, mely szigetként emelkedett ki a folyóból, és bárki meglátogathatja. A szőke folyó alacsony vízállása Vezsenynél is szemet gyönyörködtető homokszigeteket hozott létre. 

alacsony vízállás, rendkívüli aszály
A rendkívüli aszály, a Tisza alacsony vízállása Vezsenynél is szemet gyönyörködtető homokszigeteket hozott létre
Fotó: Mészáros János

Ismét itt a rendkívüli aszály, alacsony a Tisza

A Tisza jelenkorunkban nyaranként több részen lábbal is átjárható, ám ezt kipróbálni életveszélyes a medermélyedések és az örvények miatt. A rendkívüli hőség és a tomboló aszály miatt nyaranta több helyen is rekordalacsony vízállást mérhetünk: két éve, Szolnoknál például ismét előbukkantak a török kori híd maradványai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában