Biztonsági rendelkezés

2024.09.12. 07:57

Nem volt elég az eső, a Jászkunságban még tart a tűzgyújtási tilalom

Megérkezett a csapadék, a hőmérséklet is jelentősen csökkent. Ez egyelőre csupán Nyugat-Magyarország néhány területén volt elegendő a tűzgyújtási tilalom tekintetében. A Jászkunságban egyelőre továbbra is érvényben van a rendelkezés.

Rimóczi Ágnes

Július közepe óta, az egész országot érintő kánikula miatt Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom volt érvényben. Most ez változik.

Bonfire,With,Sparks,Flying,Around
Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben. A napokban várható csapadék változtathat ezen
Fotó: Illusztráció / Forrás: Shutterstock.com

Egyelőre csak Győr és Veszprém lélegezhet fel

– Az elmúlt napokban Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben a lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, és átnedvesítette az egy, valamint tíz órás holt biomasszát is, melynek hatására csökkent a tűzkockázat. A Tűz Időjárási Index szerint az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már nem jelent tűzveszélyt – számolt be a Nébih.

A hatóság tájékoztatása szerint a többi vármegyében és Budapesten a lehullott csapadék mennyisége a korábbi aszályos időjárás miatt nem volt elegendő a tűzkockázat megszűnéséhez: a kiszáradt talajok elszívják a nedvességet és a nappali felmelegedés is még jelentős. 

A hétvégi csapadékzóna várhatóan az egész országra elegendő mennyiségű áztató esőt hoz magával.

– A fentebb felsoroltakat mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) egyetértésével, szeptember 11-től Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben visszavonja a tűzgyújtási tilalmat, a további 17 vármegyében és a fővárosban azonban fenntartja a korábban meghirdetett tűzveszélyes időszakot – értesültünk.

A tűzgyújtási tilalom nem játék, vegyük komolyan!

A Nébih kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják el, mert azok az útmentén lévő növényzetet felgyújthatják. 

Kulcsfontosságú, hogy belterületen se gyújtsanak nagy lángmagasságú tüzet, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet okozhatnak.

A tűzgyújtási tilalom során a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében egyaránt tilos tüzet gyújtani.  A korlátozás alatt a tűzgyújtás szintén nem engedélyezett a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában