Adománygyűjtés

2024.09.11. 19:55

Egy emberként fogtak össze Dorkáért, a szeretet erejétől függ az autizmussal élő lány jövője

Megható az az összefogás, ami a szolnoki Lovas Dorottya rögös útját egyengeti. Az autizmussal élő fiatal felnőttért mozdultak meg a színházkedvelők. Kálloy Molnár Péter színész például a Szolnoki Szigligeti Színházba szervezett adománygyűjtő előadást. A cél, hogy Dorka a mindennapjait a Miskolci Autizmus Alapítvány speciális bentlakásos otthonában tölthesse, melyhez az év végéig három és fél millió forintot kell összegyűjteni a családnak.

Pakainé Pusztai Nóra

Lovas Dorottya egy színházkedvelő, autista fiatal hölgy Szolnokról. Néhány nappal ezelőtt minden álma valóra vált, a Szolnoki Szigligeti Színház előadásának ő volt a főszereplője. Nem is akármilyen alkalomból gyűltek össze a nézők, Kálloy Molnár Péter a darabot adománygyűjtő céllal szervezte. De mielőtt elmerülnénk az élményekkel teli este részleteiben, édesanyja, Molnár Mónika Gabriella néhány gondolatot mesélt Dorkáról.

Kálloy Molnár Péter
Kálloy Molnár Péter adománygyűjtő színházi előadást szervezett
Fotó: Molnár Ádám

– Már az első pillanattól éreztem, hogy valami van vele. A pedagógiai szakszolgálattól kaptuk a diagnózist, hogy autizmusról van szó. Utána kellett néznem, hogy mi is ez, azóta is folyamatosan tanulok erről – mondta Mónika.

Az autista lány a színház világában talált magára

Az édesanyának specifikus körülményeket kellett megteremtenie, így terelgette lánya útját, biztosítva neki a folyamatos fejlődést. A pandémia idején találtak rá a színház és a művészetek világára, amiben Dorka szárnyakat kapott. A Beugró televíziós műsort adaptálták az életükre. 

– Én nagyon béna vagyok hozzá, de a legnagyobb önismereti dolog. Dorka igazán lazán vette a feladatokat – mesélte.

Dorottya kedvenc színésze Kálloy Molnár Péter lett, keresték a lehetőséget a találkozásra. Békéscsabára utaztak egy előadásra, ahol megvárták a színészt, azóta szorosra fűződött a kapcsolatuk. 

Szoros kapcsolat alakult ki Kálloy Molnár Péterrel

– Mónika és Dorka nagy színházbajárók és -kedvelők, egyszer az egyik előadásom után megvártak. Dorka mutatott rajzokat, az előadásaimból jeleneteket, képregényeket. Rendkívül kreatív, végtelenül szeretnivaló és szimpatikus lányt ismertem meg benne – emlékezett vissza Kálloy Molnár Péter. 

A színész és a szolnoki család között állandó kapcsolat alakult ki, többször is találkoztak Budapesten egy-egy beszélgetésre. Az egész világ megáll körölöttük, ha közösen töltik az időt. A város nyüzsgésében minden alkalommal egy semmihez sem fogható légkört teremtettek maguknak, rengeteg könnyes pillanatot köszönhetnek egymásnak. 

– Kiderült, hogy van egy olyan intézmény, ahol van szabad hely, és a Dorkához hasonló kis felnőtteket megfelelően ellátják. Mónika felhívott, hogy lenne-e ötletem, mert szeretné ezt, a bekerülési költség viszont 3,5 millió forint. Akkor találtam ki, hogy szervezzünk egy színházi segélyakciót. Szerencsére mindenki támogató volt – mondta Kálloy Molnár Péter.

Az előadásnak a Szolnoki Szigligeti Színház adott otthont a minap. 

– Jó volt hallani és megtapasztalni, hogy az emberek ennyire segítőkészek – emelte ki, majd hozzátette, a színpadon csak egyféleképpen lehet állni. 

– A végén a tapsnál más a helyzet, eszébe jut az embernek az, hogy miért csináltuk és dupla boldogságot okoz a siker, a taps és az eredmény – szólt az érzéseiről.

Az előadáson felajánlott összeget Szalay Ferenc polgármester bejelentésével az önkormányzat ötszázezer forinttal kiegészítette, így a résztvevők összesen több mint egymillió forintot gyűjtöttek össze, ami elegendő volt az első lépésekhez. Megkötötték a szerződést a Miskolci Autizmus Alapítvánnyal, Dorka a héten már be is költözött. A fennmaradó összeg előteremtéséhez december 31-ig kaptak időt. 

Lovas Dorka egy estére főszereplő lehetett a Szolnoki Szigligeti Színházban 
Fotó: Molnár Ádám

Teljes életet élhet Dorka a lakóotthonban

Hamar kiderült, hogy Dorka jövőképe a lakóotthon, ami megadja neki a teljes és akadálymentes életet. Ennek most jött el az ideje.

– Én tudom, hogy mi kell a gyereknek és tisztában vagyok azzal, hogy nem tudok neki mindent megadni – magyarázta Molnár Mónika, Dorka édesanyja. Folyamatosan kereste a lehetőséget. Meglepetésként érte a hír, hogy a Miskolci Autizmus Alapítvány otthonában felszabadult egy hely. Testvérével Péterrel azonnal meg is nézték a helyszínt. Mónika ámulattal figyelte az otthon kialakítását, az ott megteremtett körülményeket, biztos volt benne, hogy a legjobb helyet találta lányának. A kétségbeesését viszont az okozta, hogy nem tudta, hogyan teremtheti elő a szükséges összeget. Ekkor kért segítséget Kálloy Molnár Pétertől.

– Az előadás napján én voltam az öltöztető, Dorka a színésznő és így készültünk az estére. Egyszerűen csodálatos volt átélni, sok szeretetet és támogatást kaptunk – mondta könnyekkel a szemében.

A gyűjtés nem áll meg, a Miskolci Autizmus Alapítvánnyal kötött szerződés akkor válik véglegessé, ha december 31-ig befizetik a fennmaradó 2,5 millió forintot is. Emellett az édesanyának elő kell teremteni a havi ellátási díjat is.

Aki teheti, utalással segítheti a jó cél elérését!

  • Név: Molnár Mónika
  • Számlaszám: 10918001-00000127-30330001
  • Külföldi utalás esetén: HU89 1091 8001 0000 0127 3033 0001
  • Közlemény: AJÁNDÉK

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában