Méretes példány

2024.08.08. 17:23

Tiltólistán szerepelő állatot találtak egy tiszai csapdában Szajolnál

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület állami megbízásból végez idegenhonos teknősök elleni védekezést élvefogó csapdákkal. A természetvédő szervezet tagjai a minap egy vörösfülű ékszerteknőst csapdáztak a Tiszán. Az állat a Jászberényi állatkertben talált otthonra.

Szoljon.hu

Július elsejétől végzi a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület a tarajos teknősök élvefogó csapdázását. Ahogy hírportálunkon beszámoltunk: a Mississippi tarajos teknős számos betegség és kórokozók hordozója, veszélyezteti az őshonos mocsári teknős szaporodását, előszeretettel pusztítja a süllő fészkek ikráit, ivadékait. 

vörösfülű ékszerteknős Tisza
A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai, Hajdú Tamás (balra) és Molnár Róbert vörösfülű ékszerteknőst csapdázott a Tiszán
Fotó: MSZTE/Facebook

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy sikerrel végezhessük munkánkat, megszabadítva szeretett folyónkat egy újabb betolakodótól – fogalmaztak a szervezet illetékesei tevékenységük kezdetekor.

A kifogott vörösfülű ékszerteknős meglehetősen méretes

Az egyesület a minap egy másik teknősfajt fogott. 

– A Tisza szajoli szakaszán az egyik élvefogó csapdánkkal megfogtuk az első idegenhonos, invazív EU tiltólistás teknőst. Egy vörösfülű ékszerteknős tévedt be a csapdába – adtak hírt a fogásról az egyesület tagjai.
Amint azt a szervezet közösségi oldalán írták: nem is akármekkora méretű állatot fogtak. A páncéljának hossza 27, a kerülete 48 centiméter és mintegy két és fél kilogrammot nyomott a nőstény egyed.

– Az állami megbízás (védekezés) alapján átszállítottuk a Jászberényi állatkertbe, ahol két hetes karantén vár az állatra, majd mehet a kifutóba társai mellé. A karantén után megkapja egyedi chipjét és nyilvántartott állat lesz belőle, a továbbiakban nem zavarja őshonos állományunk szaporodását – számoltak be az egyesület illetékesei.

vörösfülű ékszerteknős Tisza
Ez a vörösfülű ékszerteknős tévedt az egyesület csapdájába
Fotó: MSZTE/Facebook

Valószínűleg nevet is kap majd a hüllő a jászberényi állatkertben

Az állatkert munkatársai közölték, hogy a létesítménybe valóban új jövevény érkezett. 

– Az ékszerteknős az állatorvosi vizsgálat után kéthetes karanténba került, jól van – tájékoztatta hírportálunkat Kovács Ágnes. A Jászberényi Állat- és Növénykert gyűjteményvezető-helyettesét arról is kérdeztük, hogy terveznek-e nevet adni a teknősnek.

 – Névadáson még nem gondolkoztunk. Mivel szeretnénk majd biztosítani a teknős örökbefogadási lehetőségét, valószínűleg kap majd nevet – hangsúlyozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában