Hűsítő finomságok

2024.08.05. 11:25

Különleges fagyik a Jászkunságban: fókuszban a vegán finomságok – videóval

Javában tombol a nyár, ilyenkor a hidratálás mellett különböző hűsítő finomságokkal is kényeztetjük magunkat. Van, aki a klasszikusra megy, van aki a különleges fagyik szerelmese. Utánajártunk mi a helyzet fagyifronton Szolnokon és környékén.

Szoljon.hu

A vármegyeszékhelyen és környékén jellemzően öt-hatszáz forintot kérnek egy gömb fagylaltért. Nagyjából öt, hét dekával mérik a finomságokat. Jellemzően a klasszikus ízek fogynak jól, de a különleges fagyik is sokak kedvencei. A Szapáry úti fagylaltozóban például közel százféle hideg nyalánkságból válogathatunk, mentes ízek is akadnak szép számmal. Az utóbbi évek hiánypótló variációja pedig a vegán fagylalt, amely szintén egyre több helyen kapható.

különleges fagyik
Szolnokon a Szapáry úti fagylaltozóban közel százféle hideg nyalánkságból válogathatunk, mentes ízek és különleges fagyik is akadnak szép számmal
Fotó: Nagy Balázs

Mitől különleges a vegán fagylalt?

Mindenképpen a különleges fagylaltok közé tartoznak a vegán hűsítők, szerencsére Szolnokon is találhat belőlük az ember. Ezek a hűsítő nyalánkságok legtöbbször tökéletesen hasonlítanak a klasszikus fagyikra, textúrában és ízben is hasonló élményt adnak.

– A vegán fagylalt attól vegán, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. Ez a fagyi esetében ugye a tejre, tojásra korlátozódik – kezdte Csapó Bernadett, a szolnoki Fincsi Free üzletvezetője. – Nálunk a fagyi amellett, hogy tejmentes, illetve tojásmentes, még glutént sem tartalmaz, sőt egyes ízek cukrot sem. A vegán fagylaltok általában kókusztejporból készülnek, emellett egy inulin nevű rost szintén van bennük, ettől válik krémessé a jéghideg finomság – avatott be az üzletvezető. Hozzátette, utóbbi alapanyag gondoskodik arról, hogy a klasszikus hűtött finomságokhoz hasonló állagot kapjanak a vegán változatok is. 

– Így nálunk a gyümölcsös fagyik, de a klasszikus vanília és csokoládé is krémesek – magyarázta Csapó Bernadett.

– Annyit viszont érdemes tudni, hogy az inulin a magas rosttartalom miatt az arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Tehát ezeknek a fagylaltoknak a fogyasztása maximum három gombócra korlátozódik, ezt mindig elmondom a nagyon lelkes vásárlóknak is – árulta el mosolyogva. Hozzátette, ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinél jelentkezik ez a reakció, de mindig felhívja a figyelmet a mértékletességre.

– Nálunk egy gombóc hatszáz forintba kerül. Öt dekagrammosak a gömbök, de nem grammozzuk ki őket – fogalmazott mosolyogva.

Gyerekeknek babakanállal mérik

Csapó Bernadett arról is beszélt, hogy a legkisebbekre szintén gondoltak.

– Van egy úgynevezett „babakanalunk”, ezzel két és fél dekás gömböket tudunk adni. Az utóbbi esztendőkben sok kisgyermeket is érintenek a különféle érzékenységek. Azért, hogy ők is több ízt kóstolhassanak, kitaláltuk ezt az adagot, így kettő, háromféle finomságot is megízlelhetnek. Viszont nem kell „küzdeniük” az öt dekás adagokkal. Természetesen ezt fele áron kínáljuk, háromszáz forintért – részletezte az üzletvezető.

Tapasztalatai szerint, bár időnként próbálkoznak különlegesebb ízekkel, vendégeik biztosra mennek és a klasszikus változatokat preferálják.

– Általában tízféle ízt tartunk. Mivel nagyon sok gyermek jár hozzánk, a hagyományos ízek jobban fogynak, így a málna, a csoki, a vanília és az eper a sláger. Volt már tökmagos sorbet és csipkebogyó is, de ezek kevésbé voltak szimpatikusak – sorolta Csapó Bernadett.

Nemcsak az íz és az ár számít

Olykor a fagyiválasztó szempontokat a különböző érzékenységek is befolyásolják, így például a szolnoki Nagy Évánál, aki hat éve küzd laktózérzékenységgel, ezért korlátozottak a lehetőségei, mert bár egyre több fagyizóban lehet kapni mindenmentes, vagy vegán fagylaltot, mégis akadnak olyan cukrászdák, ahol még nem árulnak ilyen hűsítő nyalánkságot. 

– Általában nyáron, a nagy melegben szoktam fagylaltot enni, bár a fagyi árak Szolnokon is már egyre drágábbak, így különösen megválogatom, hogy honnan vásárlok – nyilatkozta Éva.

– Leginkább mindenmentes és vegán nyalnivaló finomságokat fogyasztok. A víz alapú ízesített jégkrémeket nem szeretem. A mindenmentes fagyikból az egzotikus gyümölcsízeket kedvelem, a vegánokból viszont még csak a kókusztej alapú vanília ízű fagylaltot kóstoltam. A különleges fagyi ízek miatt nem szoktam utazni, számomra a szolnoki fagylaltozók is kínálnak elegendő választékot – vélekedett.

különleges fagyik
Különleges fagyik terítéken. Színes és ízletes hűsítő finomságok csalogatnak ilyenkor nyáron...
Fotó: Nagy Balázs/illusztráció

Van, aki rendszeresen készít házi fagyit

Csavaros vagy gombócos? Esetleg jégkrém, netán házilag készített házi finomság? A szolnoki Telek Krisztina és családja ilyen tekintetben, szó szerint mindenevő, de azért nekik is van kedvencük.

– A kislányom, aki tíz esztendős a csavart és a gombócos fagylaltot egyaránt nagyon kedveli, ellenben a hét éves fiammal. Ő, és magunk is folyton rácsodálkozunk, annyira nincs oda a fagylaltokért, helyette inkább csokiborítású jégkrémet választ. A férjem és én e téren hasonlóan gondolkodunk, mindegy, milyen fagyi vagy jégkrém, mindent szeretünk – mesélte a szolnoki édesanya.

Ahogy kiemelte, igyekszik egészséges finomságokat adni a családnak, különösen a gyerekeinek, ezért rendszeresen készítenek házi fagylaltot. 

– Idény gyümölcsöt választunk. Legtöbbször, málnából, barackból készül hideg nyalnivaló, de görögdinnyét is szoktunk használni. A gyümölcsöt leturmixoljuk, esetleg egy kis görög joghurtot adunk hozzá és formába töltjük. Nem is gondolnánk, mennyire finom ez a desszert és nem hátrány, hogy tudjuk, mi van benne – tette hozzá végül Krisztina.

Különleges fagyik vagy klasszikus vonal?

A jászberényi lengyel piacon futottunk össze Prága Sándorral, aki csengős fagylaltos kocsijával járta a forgatagot. 

– Megérkezett a fagyis bácsi, nézzük csak a mai kínálatot – kiáltott oda neki mosolyogva az egyik árus.

Citrom, vanília, csokoládé, pisztácia és gránátalma

 – sorolta a farmosi fagyis, s már érkezett is hozzá egy fiatalember, hogy a kézműves, klasszikus recept alapján készült finomságokkal hűsítse magát a nagy melegben.

– Rendszeresen járok vásárokba, piacokra. Tegnap például Nagykőrösön voltam az országos kirakodó vásárban. Sokan laktózérzékenyek, de az általam kínált gyümölcs fagyik többségét ők is nyugodtan fogyaszthatják, mert ezek a mangó és a cherry kivételével laktózmentesek – tette hozzá Prága Sándor. A csengettyűs, gurulósnál négyszázhúsz forintos áron kaphatjuk a gömböket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában