Fejlesztés

2024.08.01. 17:25

Megvalósul az abonyi álom: kezdődik a piactér modernizálása

Az abonyi piactér fejlesztésével kapcsolatban tartottak projektnyitó rendezvényt tegnap, a helyszínen. A pályázati forrásból biztosított beruházás munkálatai hamarosan megkezdődnek, egy igényesebb, modernebb tér megalkotása a cél.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A helyi gazdaság fejlesztése mindig is kiemelkedő szempont volt, az utóbbi időben megvalósult újítások is alátámasztják ezt – kezdte Pető Zsolt polgármester. Hozzátette, azzal, hogy a helyi gazdaság és a helyi vállalkozások erősödnek, a város több iparűzési adóbevétellel bír, ebből viszont jóval több fejlesztés megvalósítására nyílik lehetőség, amire jó példa az abonyi piactér esete.

abonyi piactér
Sajtótájékoztatót tartottak az abonyi piactér felújításáról
Fotó: Nagy Balázs

Kulcselem az abonyi piactér

– Mindemellett a helyi foglalkoztatás is erősödhet, azt gondolom jó az abonyi polgároknak, ha helyben tudnak munkát vállalni – fogalmazott a városvezető. Kiemelte, ennek eredményeképpen a helyi fogyasztás is nőhet, amely a kisvállalkozásokra nézve szintén előremutató.

– Főként azokat tekintve, akik a piactéren fognak árulni vagy már éppen most is ez teszik – mondta Pető Zsolt.

Az előrevivő beruházások közül a polgármester kiemelt néhány jelentősebbet. Az M4-es út megépülését elsőként.

– Ez az út bekötötte városunkat az országos vérkeringésbe, mindannyian tapasztalhatjuk, hogy közel negyven perc alatt már Ferihegynél járhatunk – mondta a polgármestere , kiemelve, hogy ez nem csak lakossági, de vállalkozói szempontból is előnyös.

Végre jobban kihasználhatják a piac lehetőségeit

A helyi piaccsarnokot közel tíz éve építették. Bár a város központjában fekszik, előtte egy nagy tér található, amelyet több szempontból is érdemes jobban kihasználni.

– Jelenleg kissé elhanyagolt képet mutat, időnként kitelepülő bolhapiac színtere is, de nincs jól működő rendszer a használatát tekintve – fogalmazott a városvezető. Hangsúlyozta, adottságai miatt viszont kiváló lehetőséget ad egy rendezett és szabályozott, termelői nyitott piac kialakítására.

– A városháza épülete előtti parkban rendezett Tarka Téri piacok sikere bizonyította, hogy van igény a „piacozásra” vásárlói és kereskedői oldalról is. Ám a régi, hagyományos megoldásokat a kor igényeihez illeszkedő környezettel és programokkal kell újragondolni – magyarázta Pető Zsolt.
Modern, a kor igényeit követő teret szeretnének

– A nyitott piactér megújítását, az adottságok tükrében, azokhoz igazodva szeretnénk megvalósítani. Ezalatt azt is értem, hogy mivel a termelők köre átalakult, már nem ugyanazok a vállalkozók jelennek meg a piacon, mint ezelőtt húsz, harminc vagy ötven évvel. Emellett a lakosság részéről is más igények jelennek meg – sorolta Pető Zsolt. 

– Az a célunk, hogy olyan piacterületet építünk, amely a park részével és elárusító részével egyfajta közösségi térként funkcionál. Tehát az eladás, vásárlás funkciója mellett azt is szeretnénk elérni, hogy jól érezze magát a fák alatt, a zöld övezetben az, aki kilátogat ide – tájékoztatott a város vezetője.

Hangsúlyozta, a megépülő piac területének ötven százaléka parkosított lesz. A beruházást pályázati forrásból,  mintegy 315 millió forintból fedezik,

Az eladók hozzáállása vegyes, többnyire nyitottak

Ahány árus, annyiféle vélemény, nagy átlagban azonban többnyire egyetértenek a fejlesztés szükségességében. Telek Mátyásné ötven éve árulja portékáit az abonyi piacon, ő is a támogatók táborát erősíti.

– Nem mindig virágokat, de többnyire ezeket, régebben gyümölcsöt is árultam, jók voltak a piacok akkoriban – vélekedett az idős hölgy. Hozzátette mostanában kevesebben járnak ide, változnak az idők.

–A fejlesztésről azt gondolom, nagyon kell. Rossz ez a terület már, bukdácsolnak rajta a járókelők, jövet-menet. Sok lehetőséget tartogathat a megújított, megszépült tér – fogalmazott Telek Mátyásné.

Telek Mátyásné ötven éve árul az abonyi piacon. Úgy véli nagy szükség van a fejlesztésre, egy szép, igényes tér a vásárlókat is jobban vonzaná
Fotó: Nagy Balázs

Magyar Ildikó már több, mint három évtizede árusít az abonyi piacon. Saját bevallása szerint nagyon szereti a helyet, bízik abban, hogy a szép, új térnek sikere lesz.

– Itt szívesen beszélgetnek egymással az emberek, ennek hangulata van. Biztos vagyok benne, hogy a közösségi életnek is jót tesz majd az újítás – vélekedett az eladó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában