Jászkunság

2024.07.06. 06:55

Komoly veszély: sokan a telefonjukat nyomkodják, miközben útkezelők mellett hajtanak el

Veszélyes foglalkozásnak számít az útkezelők munkája, és sokszor az autósok teszik még veszélyesebbé.

Rózsa Róbert

Jászkunság-szerte látni naponta, hogy a Magyar Közút útkezelői a vármegye útjait kátyúzzák, javítják, az út melletti növényzetet kaszálják. Ezzel együtt ugyancsak naponta lehet találkozni a helyi közösségi oldalakon az útkarbantartók munkáját dicsérő, avagy becsmérlő bejegyzéseket. Utóbbi azért is lehet meglepő, mert hogy milyen állapotú utakon közlekedünk, az nagyban függ az útkezelők munkájától. De nem ez az egyetlen furcsaság.

útkezelő
Fokozottan veszélyes munkát végeznek a jászkunsági útkezelők
Fotó: Mészáros János

Mintegy százötven útkezelő dolgozik a Jászkunság útjain

Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében közel 150 szakember dolgozik közvetlenül az utakon és látja el a közutak üzemeltetési és fenntartási feladatait. Az ő munkájukat sok autós nem csak a közösségi médiában nem veszi eléggé komolyan, de a volán mögött sem. A közút tapasztalatai szerint sokan autós hagyja figyelmen kívül azokat a korlátozásokat, amelyeket kollégáik a saját és a közlekedők biztonsága érdekében helyeznek el egy-egy munkavégzéshez kapcsolódóan.

Az nem állítható, hogy a Közút ne próbálná óvni dolgozói épségét: a munkaterületek előtt jelzőtáblákkal, sárga villogó lámpás berendezésekkel hívják fel az autósok figyelmét, míg munkavállalóik előírás szerint különböző védőeszközöket viselnek. Mindezek ellenére történhetnek balesetek.

Figyeljünk a korlátozásokra, és csökkentsük a sebességet!

– Az autósok egy része nem minden esetben veszi figyelembe a táblákat és gyakran rutinból, megszokásból vezetnek. A munkaterületre érve nem csökkentik a sebességüket és veszélyeztetik az ott dolgozó kollégáink testi épségét – tájékoztatott ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre a Magyar Közút Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője. Pécsi Norbert Sándor hangsúlyozta, a közútkezelés fokozottan balesetveszélyes munkahelynek számít. Amennyiben viszont a közlekedők betartják a munkaterületek környékén bevezetett ideiglenes forgalomkorlátozásokat, azzal meg tudják védeni munkatársaik életét és munkaeszközeik épségét.

– Ehhez nem szükséges más, csak az, hogy autózás közben a vezetésre, az útra és a forgalomra koncentráljanak és időben csökkentsék járművük sebességét, illetve tartsanak kellő távolságot a munkaterületeken a kollégáink mellett elhaladva – fejtette ki.

Sokan nyomkodnak telefont a munkaterület mellett elhaladva

Pécsi Norbert Sándor elmondása szerint a Jászkunságban idén még nem érte komolyabb atrocitás útkezelő munkatársait. Ugyanakkor szerinte a legnagyobb körültekintéssel kiépített munkaterületeken is előfordulhatnak balesetveszélyes szituációk és sokszor csak a szerencsén múlik, hogy nem éri baleset kollégáit.

– Munkatársaink gyakran tapasztalják, hogy az autósok jelentős része még a munkaterület mellett elhaladva is a telefonját nyomkodja. Az éppen végzett napi feladatunkat, a meglévő forgalomkorlátozást is inkább a közlekedés hátráltatásának érzik, mintsem pozitívan értékelnék a munkánkat, amit egyébként pedig folyamatosan elvárnának – tette hozzá az osztályvezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában