Terrorizmus

1 órája

Olasz templom ellen tervezett merényletet egy egyiptomi férfi

Őrizetbe vettek az észak-olaszországi Bergamo városában egy egyiptomi férfit, aki terrortámadásra készült egy helyi katolikus templom ellen - közölték a hatóságok sajtótájékoztatón pénteken.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Viktor Gladkov

A 22 éves fiatalember néhány hónapja élt a Bergamóhoz közeli Alzanóban ideiglenes tartózkodási engedéllyel. Pizzasütőként dolgozott Bergamo központjában.

Az olasz hatóságok hetek óta megfigyelés alatt tartották, miután a 2011-es amerikai terrortámadás szeptember 11-i évfordulóján számtalan „veszélyesnek minősített” bejegyzést közölt különböző internetes közösségi oldalakon.

Őrizetbe vételét azért rendelték el, mert számos jel arra utalt, hogy terrormerényletet akar elkövetni a következő napokban 

- mondták Bergamo államügyészei. A L’Eco di Bergamo helyi napilap értesülései szerint a célpont a belvárosban található Sant’Alessandro in Colonna nevű bazilika volt.

A rendőrség terrorizmusellenes egysége lakásában vette őrizetbe a férfit.

 További két egyiptomi ellen indult vizsgálat, akiknél házkutatást tartottak és számítógépeiket, mobileszközeiket is lefoglalták. Nem magányos farkasként akart merényletet elkövetni

 - hangoztatták az ügyészek.

A nyomozás szerint a férfi napról napra aktívabb volt az internetes oldalakon: a terroristaakciókat, az öngyilkos merényleteket, a nyugati túszok kivégzését, az Iszlám Államot éltette. Magát az Iszlám Állam egyik ága, az úgynevezett Horaszán Tartomány tagjának vallotta. A palesztin harcosok „szent háborúját" ünnepelte, erőszakot hirdetett zsidókkal és keresztényekkel szemben.

 Legutolsó bejegyzései szerint készen állt az akcióba lépésre. 

Több fényképet feltöltött magáról, melyen fegyverekkel és lövedékekkel mutatkozott.

Olaszországban a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly októberi izraeli támadása óta tovább erősítették a 2015 óta hatályos nemzetbiztonsági intézkedéseket, amelyeknek részét képezi az internetes háló tüzetes ellenőrzése a terrorveszély kiszűrésére.

A készültséget kiemelt szintre emelték az októberi 7-i évforduló közeledtével.

A közel-keleti és ukrajnai háború szélesedésével nő az országainkat fenyegető terrorista támadások veszélye, nem lehetünk felkészületlenek - jelentette ki Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a G7 országcsoport tárcavezetői találkozóján csütörtökön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában