Összefogás

2024.07.17. 14:30

Megmentenék az evangélikus templomot Csépán, az összefogás erejében bíznak

Három felekezet temploma magasodik az ég felé Csépán. Evangélikus, illetve református hitközösség viszont már évek óta nem működik a tiszazugi kistelepülésen. Az evangélikus templom állapota olyannyira leromlott, hogy égetővé vált a felújítás. Már új funkciót is találtak az épületnek.

Pakainé Pusztai Nóra

Az önkormányzat és az evangélikus egyház évek óta közösen próbál forrást találni a csépai templom, illetve a toronyszerkezet felújítására, ám mindeddig sikertelenül.

templom, Pintér Csaba Gábor
Pintér Csaba Gábor polgármester arról is beszélt, hogy az evangélikus templomhoz tartozó épületeknek új funkciót találtak
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

– Tavaly olyan szinten leromlott az ingatlan állapota, hogy a szomszéd bejelentést tett az építési hatóságnál, mert a nagyobb esőzésekkor beázott a háza a templomtető rossz állapota miatt – magyarázta Pintér Csaba Gábor polgármester.

Az egyik lehetőség, hogy lebontják a templomot

Az építési hatósági szemlén megállapították, hogy a templomot vagy le kell bontani, vagy azonnal fel kell újítani. Az evangélikus egyház képviselője nemrégiben szakemberrel becsültette fel, milyen a munkálatokra lenne szükség. Mint kiderült, olyan összeget állapítottak meg, mely nem fért bele a keretbe.

– Két opciót említettek, az egyik, hogy elbontják a templomot, vagy ha mi elfogadjuk, akkor felajánlják az önkormányzatnak. Azzal a feltétellel, hogy funkciójában közösségi célokat szolgáljon a továbbiakban – vázolta az elmúlt hetek történéseit.

Próbálnak forrást találni a felújításra

Mivel meg szeretnék őrizni a falu egyik emlékét, így a második lehetőség mellett döntöttek. Az előzetes tervek szerint több tízmillió forintra lenne szükség, mely előteremtéséhez pályázati forrásban bíznak.  

– Próbálunk legalább annyi forrást találni, hogy a tetőszerkezetet kicseréljük, a külső szerkezeti megerősítést megcsináljuk. Fontos lenne a tetőszerkezetet minél hamarabb olyan állapotba hozni, hogy legalább ne romoljon tovább. A legmegfelelőbb módszer megtalálásán dolgozik az ácsunk – sorolta.

Közösségi térként funkcionálhat az épület

A toronyszerkezet már nem bírna ki egy nagyobb vihar, de bíznak benne, hogy a helyzetre hónapokon belül tartós megoldást találnak. Az épületet összefogással mentenék meg, meg is találták új funkcióját. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó Települések programjába kerül be Csépa legkésőbb jövő év végéig.

– Ki is jöttek egyeztetni, kérdezték tudunk-e jelenlétháznak egy ingatlant felajánlani. A templom melletti helyiségek, melyek talán paplakként, tantermekként működtek régen, felkeltették az érdeklődésüket, a belső felújítást elvállalnák – szólt a tervekről.

A falu vezetője szerint a templom szerkezet nincs olyan rossz állapotban, azt talán önerőből is stabilizálhatják. Ahhoz, hogy a munkálatokhoz nekifoghassanak a napokban az udvart rendezték.

A templomtorony fa szerkezetét minél hamarabb le kellene cserélni – mutatta Pintér Csaba Gábor polgármester
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Megőriznék a múlt egy szeletét Csépán

Helyi különlegességként élik meg, hogy 3 felekezetnek van temploma Csépán.

– Sajnos az evangélikusok száma a faluban a kilencvenes években olyannyira lecsökkent, hogy aktív vallását gyakorló tán már nincs is. A tiszaföldvári plébániához csatoltak, majd a szarvasiakhoz. De ettől még maga az épület fontos jelképe falunknak – mondta Pintér Csaba Gábor polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában