Hirtelen esett össze

2024.07.19. 16:00

Sikeres újraélesztés: életet mentettek Cibakházán

Hirtelen esett össze egy cibakházi férfi a település utcáján pénteken. Többen azonnal a segítségére siettek, tárcsázták a segélyhívót. Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítójának tanácsai alapján elkezdték az újraélesztést. A mentők végül kórházba szállították a férfit.

Pakainé Pusztai Nóra

– Mentem reggel dolgozni és ahogy haladtam az úton egyszer csak láttam, hogy a földön fekszik valaki. Ott volt már mellette Magyar Györgyné Anikó, de én is azonnal odasiettem – emlékezett vissza a nem szokványos péntek reggelére Tóthné Kuti Csilla, a cibakházi gondozási központ ápolónője. Sikeres újraélesztést hajtottak végre a településen.

sikeres újraélesztés
Sikeres újraélesztés történt Cibakházán
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A földön heverő férfi nem mozdult, nem is lélegzett.

– Pulzust néztem, ellenőriztem az életjeleket, egy horkantást hallottam – mesélte.

Időközben a segélyhívót is tárcsázták, ahol az Országos Mentőszolgálat mentésirányítójának utasításai segítségével megkezdték az újraélesztést. Boros Margó, a gondozási központ főnővére is a munkába tartott éppen, amikor látta, hogy segítségre van szükség, természetesen ő is megállt. Segített a hátára fektetni a beteget, sőt az újraélesztésben is részt vett.

Sikeres újraélesztésnek lehettek szemtanúi a cibakháziak

– Odaugrott mellém egy fiatalember, aki azt mondta, hogy majd ő nyomja a mellkasát, mert erősebb mint én. Én figyeltem a légzését, Anikó tartotta a telefont. Körülbelül 10 perc alatt ért ki Martfűről a mentő, intubálták és megpróbálták stabilizálni – szólt a történtekről Csilla, aki mindenben a mentők segítségére volt, tartotta az infúziót, míg Magyarné Anikó a papírokat kereste és a hozzátartozót értesítette. 

Hozzátette: Fehér Sándor, az újraélesztést végző fiatalember szerényen, csendben távozott a helyszínről, pedig az erőt egyértelműen ő adta. 

– Az izgalom még mindig dolgozik bennem, közösen mentettünk életet, mindent megtettünk, ami tőlünk telt és remélem a bácsi felépül – mondta. 

Csilla életében már korábban is előfordult, hogy egy-egy esethez mentőt kellett hívni, és bár idősek között dolgozik, de éles újraélesztésben mindeddig nem kellett részt vennie.

– Jó érzés életet menteni – fogalmazott a péntek délelőtti beszélgetésünk során. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában