Szoljon podcast

2024.07.14. 11:23

Ritka kincsekre csaptak le a gyűjtők a szolnoki régiségvásáron – galériával, videóval

Bakelit lemezek, játék babák, könyvek, kerámiák és egyéb régiségek sorakoztak a takaros standokon, miközben hangulatos francia zene hangjai vegyültek a vásári forgatag zsivajába. Az antikvitások szerelmesei sokféle portéka közül válogathattak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ második alkalommal szervezett Lom l’amour elnevezésű régiségvásárán szombaton.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Rekkenő hőség uralkodott a szolnoki Hild téren, szombat délután ötkor még mindig harmincöt fokot mutattak a hőmérők. A szolnoki Sényei Annáékat azonban már a kezdésre kipakolták portékáikat az asztalukra, náluk poharak, tányérok, kerámiák csábították az érdeklődőket.

régiségvásár
Idén is sokakat vonzott a francia hangulatú régiségvásár a Hild téren
Fotó: Nagy Balázs

– Családi örökségből megmaradt portékák ezek. Már tavaly is hallottunk az eseményről, akkor még nem voltunk kint, de idén szerencsét próbáltunk. Úgy tűnik nem hiába, sok mindent sikerült eladni eddig, estig biztosan kint leszünk – fogalmazott.

Egy különleges párizsi utazás emlékeit is bemutatja

A szolnoki Seress Zsuzsanna asztalán szintén megannyi értékes régiség csábította a vevőket. Egyebek mellett nagynénje utazásainak emlékei is elhozta a vásárba.
– Van itt egy installáció, aminek a darabjai nem is eladók. A nagynénémék 1968-ban jártak Párizsban. Erről az útról és még továbbiakról vannak gondosan összeállított albumai, útinaplói. Ezek nyomán szinte megelevenednek az élményei – fűzött magyarázatot a kiállított portékákhoz. 

Persze másféle holmikat is kínált.
– Kortárs és vintage ékszerek, kerámiák, ötvös művészek alkotásai is keresik új gazdáikat – sorolta az eladó.

A nosztalgia érzése csábította ki

– Én már megöregedtem, nyugdíjas vagyok, sok minden láttam.

Ezt már a szolnoki Maróti Ilona Éva mondta, hozzátéve, a régiségvásárra a nosztalgia érzése csábította ki, szívesen nézegeti az ilyen holmikat, amelyek szinte időutazásra hívnak.
–  Olyan érdekes, hogy a maga korában minden modern és hasznos, majd 

eljár felettük az idő és lecseréljük, kidobjuk őket. Ilyenkor meg kincsek lesznek

 – állapította meg. 

Úgy vélte, ha valami kedveset lát biztosan hazaviszi, egy-két játékbabát már ki is nézett a legkisebb unokáknak, a tíz hónapos ikreknek.

Egy régi, különleges fényképezőgép is gazdára talált

A szolnoki Kuczora Tibor és a szügyi Balázs Kamilla tavaly is kilátogatott az eseményre. A fiatal pár idén szintén tiszteletét tette a régiségvásáron.
– A Lom l’amour szerintünk a hőség ellenére is remek szombati program – állapította meg a fiatalember, hozzátéve, egyébként is szívesen nézegetnek régi holmikat, sőt Kamilla rendszeresen ellátogat hasonló eseményekre.
– Itt már kiszúrtam magamnak egy analóg fényképezőgépet. Hobbifotós vagyok, emellett rajongok a régi tárgyakért, különösen ha kapcsolódnak ehhez. Azt hiszem ez a darab is hazajön majd velünk – árulta el Balázs Kamilla mosolyogva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában