Elismerések

2024.07.07. 16:00

Polgárőröket köszöntöttek a Tisza-tónál

Több mint 2000 polgárőr gyűlt össze a Tisza-tó fővárosában, Tiszafüreden. A minapi polgárőrünnepen beszédekkel, különleges programokkal és ínycsiklandó finomságokkal fogadták a megjelenteket.

Köllő Judit

Országos Polgárőr Napot tartottak június 22-én Tiszafüreden, melyet Tiszafüred Város Önkormányzata és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) közösen szervezett.

Polgárőr,
Több mint 2000 polgárőr gyűlt össze a minap Tiszafüreden
Fotó: Tiszafüredi Önkormányzat

A polgárőrök ünnepén megjelent Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Balogh János országos rendőrfőkapitány, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, dr. Berkó Attila vármegyei főispán és számos vármegyei rendőrkapitány, illetve a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás több vezetője. 

Az eseményen Rétvári Bence arról számol be, sikerült elérni, hogy Magyarországon békében és biztonságban élhessenek az emberek. Hozzátette: olyan országokat hagyunk le ebben a „világbéke-indexben”, mint Belgium, Japán, Németország, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok.

Rétvári Bence az egyik legfontosabb feladatnak a külső határvédelmet nevezte. Hozzátette: abból az egymillió illegális határátlépési kísérletből, melyet megakadályoztak a déli határon, sok tízezer a polgárőröknek is köszönhető, hiszen közös járőrözésben vettek részt. Kiemelte, hogy a közbiztonság az elmúlt években egyre inkább felértékelődik, mert a biztonság alapvető érték.

A polgárőrök nyitottak az újabb együttműködésre

Kiemelte továbbá, hogy a polgárőrök újabb és újabb együttműködésre is nyitottak. Példaként említette, hogy a polgárőrök segítik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Megemlítette, hogy sok helyen a  polgárőrség tagjai és vezetői a helyi testületeknek is vezetői polgármesterként, vagy annak tagjaiként.

– Ez mutatja, hogy a polgárőrség teljes mértékben része a helyi közösségnek, nem egy élettől, a mindennapoktól, a helyi emberek igényeitől eltávolodott szervezet – emelte ki. Mint mondta: ezért sikeres a polgárőrség, ezért van 67 ezer tagja.

Az eseményen Tiszafüred polgármesere, Ujvári Imre is felszólalt. Kiemelte, hogy a település idén ünnepli várossá válásának 40. évfordulóját. Köszönetet mondott a polgárőrségnek, a rendőrségnek, a katasztrófavédelemnek, a vízirendészetnek a városért, a Tisza-tó régióért végezett áldozatos munkájáért. Szólt arról, hogy Tiszafüred az ország egyik legbiztonságosabb települése, ami nem csak a lakosok, hanem a turisták is nagyra értékelik.

Ezt követen Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmonda: a polgárőrség a béke, a nyugalom és a biztonság civil záloga a településeken. Az eseményen úgy fogalmazott: a polgárőrség egy nemzeti kincs, mert annyira speciális és annyira különleges, hogy se Európában, se a világban nem található a polgárőrséghez hasonló civil bűnmegelőzési szervezet. Példaként említette, hogy a polgárőrök a koronavírus-járvány alatt az első vonalban nyújtottak segítséget a rászorulóknak, 2016 óta részt vesznek az országhatár védelmében is.

Balogh János országos rendőrfőkapitány kifejezte elismerését, egyben köszönetet mondott a polgárőröknek, hogy segítik a rendőrök munkáját. A beszédeket követően az ifjú polgárőrök tettek fogadalmat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában