Tiszavárkony

2024.07.23. 14:10

Megállítanák a partszakadást: különleges technológiával dolgoznak a szakemberek a Tiszánál – galériával

Évtizedek óta problémát jelent a tiszavárkonyi szakadó part, a település védelme érdekében pedig szükséges a kanyarulat állandósítása, ami különleges technológiát igényel. A kivitelezés georudakkal történő stabilizálásból, valamint parti kőszórásos megtámasztásból áll. Tizennyolc méteres rudakat vernek le a szakaszon, melyeket betonplató erősít meg a felszín felett. Cél a partszakadás megállítása.

Mészáros János

Egy éve dolgoznak a magaspart megerősítésén Tiszavárkonyban. Mint arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, az utóbbi években egyre intenzívebben omlásnak indult Tiszavárkonynál a partfal. Mivel a település közvetlenül a Tisza mellett fekszik, a településhez vezető út is közel esik a folyóhoz, lépéseket kellett tenni a további partszakadások megakadályozására, mivel félő volt, hogy azok a védbiztonságot is veszélyeztetnék.

partszakadás
A munkálatok célja a partszakadás megállítása
Fotó: Mészáros János

Cölöpökkel a partszakadás ellen 

A fejlesztés során úgynevezett georudakat is használnak, a magasparti részt tizennyolc méter mélyen cölöpökkel erősítik meg, melyekkel csúszórétegeket erősítenek egymáshoz. A cölöpöket hat-kilenc méter szélességben vízszintes betonplató erősíti meg a felszín felett, több mint háromszáz méteren keresztül. Ennek folytatásaként a révlejáróig egy végleges szervizutat építenek. A tervek szerint a volt vízmű területén egy depóhelyet is kialakítanak a gát magasságával megegyezően. A munkálatok során kitermelt földdel a strandlejáró melletti mocsaras területet töltik fel.

Turisztikailag is fontos a munka

A munka eredményeképp a magaspart olyan látványosságként is szolgálhat, amivel kevés település büszkélkedhet, hiszen közvetlenül a Tisza mellett vezet az út, így jó rálátás nyílik a folyóra. A magasparton kezdve végig lehet majd sétálni egészen a strandlejáróig, onnan a Tisza árterében kialakított sétányig. Mindez pedig jelentősen növelheti a folyóparti kistelepülés turisztikai vonzerejét is.

A Belügyminisztérium közel kétmilliárd forint összegű pályázati forrást ítélt meg az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak. Cél a partfal megerősítése és a partszakadás megszüntetése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában